SM-liigassa synkkenee – SaiPalta karu ilmoitus isänpäivänä

SaiPa juhlii maalia

SaiPa juhlii maalia. (Kuva AOP)

SaiPa leikkaa pelaajien palkkoja ja lomauttaa valmennusjohtonsa. JYP teki vastaavan ratkaisun jo aiemmin.

JÄÄKIEKKO SaiPan SM-liigaseuran liiketoiminnasta vastaava Liiga-SaiPa Oy tiedotti isänpäivänä päässeensä pelaajiensa kanssa sopimukseen yhteistoimintaneuvotteluiden tuloksena. Pelaajat ovat sitoutuneet yhdessä sovittuihin palkanalennuksiin vuoden 2020 loppuun asti.

– Olemme tyytyväisiä, että meidän ei tässä vaiheessa tarvinnut luopua pelaajista, vaan pääsimme sopuun marras-joulukuun palkkojen leikkauksesta. Yhtiössämme valtaosa menoista ovat palkkakuluja ja niissä pelaajat ovat merkittävässä osassa, Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Jussi Markkanen kommentoi.

SaiPan tiedottaa, että tilannetta tarkastellaan myöhemmin uudelleen vallitsevat olosuhteet ja mahdolliset tulonmenetykset huomioiden.

Kaikkia henkilöstöryhmiä koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät siihen, että yhtiön ei tarvinnut toteuttaa irtisanomisia. Riittäviä säästöjä ei kuitenkaan saatu aikaan pelkillä palkkaleikkauksilla, joten Liiga-SaiPa Oy:n hallituksen päätöksellä SaiPan valmennusta kevennetään. Edustusjoukkueen valmennus ja urheilujohto lomautetaan kokonaisuudessaan. Joulukuun loppuun asti kestävät lomautukset koskevat viittä henkilöä.

– Valitettavasti pelkät palkanleikkaukset eivät tuottaneet riittävää säästöä, vaan jouduimme turvautumaan lomautuksiin. Haluamme pitää yhtiön hengissä ja samalla myös pyrimme säilyttämään uskottavuuden ja kilpailukyvyn, kiitos henkilökunnallemme ymmärryksestä, Jussi Markkanen kommentoi.

Liiga-joukkueen valmennuksesta vastaa lomautuksen aikana U20-joukkueen päävalmentaja Ville Hämäläinen, apuvalmentajana toimii SaiPan myyntineuvottelija ja prospektiryhmän tukihenkilö Ville Koho.

Juttuvinkki: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Toimitusjohtaja Jussi Markkanen toimii oman toimensa ohella valmennuksen apuna ja vastaa urheilujohtajan tehtävistä (muun muasssa pelaajasopimukset). U20-joukkueen valmennuksesta vastaa joukkueen apuvalmentaja Jouko Viljakainen.

– Toteutamme urheilutoimintaa nyt toistaiseksi pienemmällä porukalla. Jaoimme tehtäviä talon sisällä ja samat ihmiset vastaavat nyt useammista työtehtävistä. Urheilutoimintaa johdetaan jatkossakin vahvoilla SaiPa-arvoilla ja suurella keltamustalla sydämellä, Jussi Markkanen päättää.

SaiPa on toinen valmennusjohtonsa lomauttanut SM-liigaseura. JYP teki vastaavanlaisen ratkaisun jo lokakuussa.

Lomautusilmoituksia saattaa tulla pian lisääkin, sillä koronapandemian laantumisesta ei ole merkkejä. Pandemian myötä SM-liigan yleisömäärät ovat romahtaneet ja monen seuran taloustilanne on katastrofin partaalla.

SaiPan yhdessäkään kotiottelussa ei ole tällä kaudella rikottu 2000 katsojan rajaa. SaiPan kauden yleisöennätys 1869 katsojaa saatiin lokakuun 24. päivänä pelatussa HIFK-ottelussa.

SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä, joka siis lomautettiin, vetosi lokakuun lopulla lappeenrantalaisiin, että he tulisivat katsomaan SaiPan pelejä. Lehterä teki selväksi, että tilanne on huolestuttava.

SM-liigaseurojen taloudelle ottelutapahtumien tulot ovat tärkeässä roolissa. Moni seura tekee koronapandemian aikana raskaita tappioita.

Kauden keskeyttäminen ei ole kuitenkaan järkevä vaihtoehto. Tällöin SM-liiga joutuisi maksamaan Telialle korvauksia tv-sopimuksesta ja muutaman seuran toiminta saattaisi päättyä siihen.

NHL pelasi kautensa 2019-2020 loppuun muutama kuukausi sitten tyhjille katsomoille. Tämä oli pakon sanelema vaihtoehto. Muuten NHL olisi joutunut maksamaan korvauksia tv-sopimuksista noin miljardin euron edestä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Julkisen ruoskinnan kohde Jokerit on urheilun verokunkku

Kommentoi Facebookissa