SOTE Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa päätettiin eilen julkisen talouden suunnitelman jatkokäsittelystä. Hallituspuolueet esittivät, että asiantuntijakuulemista ei jatketa ja lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta ei anneta valtiovarainvaliokunnalle. Oppositiopuolueet esittivät, että kuulemista olisi pitänyt jatkaa lausunnon antamiseksi valtiovarainvaliokunnalle.
Valiokunnan oppositiojäsenet Anneli Kiljunen, Kristiina Salonen, Krista Kiuru, Outi Alanko-Kahiluoto, Aino-Kaisa Pekonen, Arja Juvonen ja Veronica Rehn-Kivi muistuttavat, että JTS eli julkisen talouden suunnitelma on keskeinen työkalu valtiontalouden suunnittelussa ja se asettaa myös raamit sote-uudistuksen toteuttamiselle ja palvelujen toteuttamiselle.
Heidän mukaansa nykyinen JTS on täysin riittämätön sote-uudistuksen näkökulmasta. Ilman muutoskustannuksia maakuntien alijäämä on valtiovarainministeriön ennusteen ja muiden asiantuntijoiden mukaan vähintään miljardi euroa vuonna 2020.
Hallituksen kehysriihen päätökset ja julkisen talouden suunnitelma eivät huomioi lisärahoituksen tarvetta. Tästä huolimatta hallituspuolueet eivät olleet halukkaita käsittelemään julkisen talouden suunnitelmaa, vaikka oleellinen osa soten rahoituksesta puuttuu.
– Kyse on palvelujen rahoituksen kannalta perustavanlaatuisesta kysymyksestä. On ennenkuulumatonta, että valiokunta jätti asian kokonaan käsittelemättä. Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta jättää lausumatta julkisen talouden suunnitelmasta, sote-oppositio kritisoi.
Sote-kiireiden vuoksi valiokunta ei voi heidän mielestään sivuuttaa JTS-käsittelyä. Perustuslakivaliokunta edellytti heinäkuussa 2017 antamassaan mietinnössä, että sote-uudistuksen käsittelylle annetaan eduskunnassa riittävästi aikaa, sillä kyse on ihmisten perusoikeuksien kannalta olennaisista palveluista.
Uhattuna on opposition mielestä paitsi soten rahoitus, myös parlamentaarisen toiminnan periaatteet. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oppositiota edustavat ryhmävastaavat tulevat laatimaan kirjelmän puhemiesneuvostolle vedoten, että puhemiesneuvosto kävisi pelisääntökeskustelun siitä, miten eduskunnassa ja valiokunnissa käsitellään tärkeät aiheet.
Sote-uudistus ei saa ryhmän mukaan estää muiden tärkeiden lakiesitysten hyvää ja perusteellista käsittelyä. Sote-uudistuksen käsittelyä on kiirehditty, jotta eduskunta ehtisi hyväksyä siihen liittyvät lakiesitykset ajoissa ennen lokakuuksi kaavailtuja maakuntavaaleja.
Lue myös: Pääkaupunkiseutu jatkaa sote-kritiikkiään – ”Mahdotonta nähdä, että kukaan äänestäisi sen puolesta”
Kommentoi Facebookissa