Pääkaupunkiseutu jatkaa sote-kritiikkiään – ”Mahdotonta nähdä, että kukaan äänestäisi sen puolesta”

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti muiden pääkaupunkiseudun valtuustojen tavoin kriittisen sote-kannanoton puolesta.

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti muiden pääkaupunkiseudun valtuustojen tavoin kriittisen sote-kannanoton puolesta. (Kuva Pertti Nisonen)

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustot toteavat, että sote-uudistusta ei tule esitetyssä muodossa hyväksyä.

SOTE Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuutetut kokoontuivat eilen yhteiseen kokoukseen Vantaan Martinlaaksossa. Keskustelutilaisuuden aiheena oli hallituksen ajama maakunta- ja sote-uudistus. Neljä kaupunkia edustaa sekä asukkaidensa että sote-budjettiensa kautta noin viidennestä Suomesta.

Kunkin kaupungin avauspuheen lisäksi kuultiin yli 50 puheenvuoroa. Keskustelu jatkui valtuustojen erillisissä kokouksissa, joissa myös kunkin kaupungin lausunnosta päätettiin.

Helsingissä pormestari Jan Vapaavuori on ollut yksi näkyvimmistä pääkaupunkiseudun sote-kriitikoista. Helsingin kaupunginvaltuusto äänestikin selvin lukemin 79–3 kriittisen kannanoton puolesta. Käsitellyn aikana keskustan valtuutettu Pekka Puska teki sinisten Sampo Terhon kannattamana vastaehdotuksen, joka hylättiin äänestyksessä.

– Minun on aivan mahdotonta nähdä, että kukaan helsinkiläinen kansanedustaja äänestäisi sen puolesta, Jan Vapaavuori kommentoi Ylelle viitaten sote- ja maakuntauudistukseen ja kertoi olevansa vakuuttunut, että sote ei mene eduskunnassa läpi.

Espoon kaupunginhallitus oli esittänyt muutoksia lausuntoon, mutta kaupunginhallituksen pohjaesitys hävisi vihreiden Inka Hopsun tekemälle ja SDP:n Maria Guzeninan kannattamalle esitykselle äänin 49–24.

Vantaalla äänestyslukemat olivat 48–16, Kauniaisissa päätös oli yksimielinen.

– Nyt jos koskaan tarvitaan pääkaupunkiseudun yhteinen viesti hallitukselle. Tätä ei pääministeri Juha Sipilä voi olla huomioimatta, Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman kommentoi.

– Vetoan erityisesti kokoomuksen pääkaupunkiseudulta oleviin kansanedustajiin.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustot toteavat yhteisenä lausuntonaan, että eduskunnan käsiteltävänä oleva maakunta- ja sote-uudistus ei riittävästi toteuta sille asetettuja tavoitteita, eikä ehdotuskokonaisuutta tule esitetyssä muodossa hyväksyä.

Lausunnon mukaan maakunta- ja sote-uudistuksella on paljon vahingollisia vaikutuksia kasvavien kaupunkien taloudelle, palveluille ja investointikyvylle, eikä se ota huomioon pääkaupunkiseudun erityispiirteitä.

Lue myös: Sote-uudistus etenee – mutta usko tavoitteiden toteutumiseen heikkenee

 

Kommentoi Facebookissa