AUTOT Syksyllä 1955 Pariisiin autonäyttelyssä esitelty Citroën DS sai suurimman osan muista autoista näyttämään vanhanaikaisilta yhdessä yössä. Radikaalien linjojen lisäksi huomiota herätti auton kaasunestejousitus, joka oli tuolloin jotakin aivan ennennäkemätöntä. DS oli syntyhetkellään sen verran moderni, että se pysyi pienin muutoksin tuotannossa peräti 20 vuotta.
Auton manttelinperijöinä toimivat CX, XM ja uuden vuosituhannen puolella lanseerattu C6, kunnes Citroën heitti pyyhkeen kehään tässä autoluokassa. Saksalaiset premium-merkit olivat nousseet sen verran vahvaan asemaan, että niitä vastaan ei kannattanut enää taistella perinteisillä aseilla. Viime vuosina ranskalaista luksusta on edustanut PSA-konsernin omaksi brändiksi erotettu DS, joka on saanut nimensä Sitikan vanhalta lippulaivalta.
DS:n tarjonta on koostunut DS 3 -pikkuauton lisäksi pääosin erilaisista crossovereista. Merkin tämänhetkisenä lippulaivana toimii DS 7 Crossback -niminen SUV, joka haastaa muun muassa Audi Q5:n ja muut saman kokoluokan premium-katumaasturit. DS 7 ei saa kuitenkaan nauttia pitkään huippumallin statuksestaan, koska auton yläpuolelle esitellään upouusi DS 8 jo kahden vuoden päästä.
DS:n johtoon kuuluva Eric Apode vahvisti brittiläiselle Auto Expressille viime kuussa järjestetyssä Pekingin autonäyttelyssä, että DS 8:n muotoilu on saanut jo vihreää valoa konsernin ylimmiltä päätöksentekijöiltä. Auto tuodaan myyntiin vuonna 2020, jolloin alkuperäisen Citroën DS:n esittelystä tulee kuluneeksi 65 vuotta. DS 8 haastaa historiallisen esikuvansa tavoin luksusluokan sedanit aivan uusilla eväillä, joihin ei kuulu perinteinen porrasperä.

Konttiperäisten autojen myynti on hiipunut pahasti crossovereiden ja katumaasturien puristuksessa, joten DS 8:aan tulee todennäköisesti fastback-henkinen luiskaperä. Eric Apode kehuu uutuuden muotoja hämmästyttäviksi, ja autossa ei ole kuulemma kopioitu mitään olemassa olevia linjoja. Toki esimerkiksi nokassa on sukunäköä DS 7 -katumaasturin kanssa, mutta erityisesti perän muotojen pitäisi erottaa DS 8 merkkinsä muista malleista ja kilpailijoistaan.
Uutuuden on tarkoitus haastaa muun muassa BMW 5-sarja, Audi A6 ja Mercedeksen E-luokka, mutta tekniikka on astetta maanläheisempää. DS 8 tehdään nimittäin upouuden Peugeot 508:n pohjalle, eli autossa hyödynnetään samaa EMP2-perusrakennetta. DS 8:aa vauhdittavat perinteiset kaksilitraiset BlueHDi-dieselit ja 1,6-litraiset bensaturbot, mutta hybridiäkään ei unohdeta.
Sähköistymisestä on Apoden näkemyksen mukaan tullut luksuksen uusi määritelmä, ja niinpä DS 8:stakin tuodaan myyntiin pistokehybridi. E-Tenseksi nimetty hybriditekniikka on periaatteessa samaa kuin DS 7 Crossbackissa, mutta katumaasturin nelivetoa ei hyödynnetä matalammassa luiskaperässä. Pelkille etupyörille välitetään hieman vaatimattomampi teholukema kuin DS 7:n 300 hevosvoimaa, mutta kulun pitäisi silti olla vaivatonta tasoa.
Sähköiseksi toimintasäteeksi uumoillaan puolestaan reilua 60 kilometriä, mikä olisi vähintään pahimpien kilpailijoiden luokkaa.
- Lähde Autoexpress
Lue myös: PSA-konsernin luksusmerkki DS keskittyy jatkossa pelkästään sähköistettyihin autoihin
Kommentoi Facebookissa