Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinto suomalaisille kulttuurikasvatussuunnitelmille

Riippumattomat palkintolautakunnat kävivät läpi kaikkiaan 160 palkintohakemusta löytääkseen voittajat.

Riippumattomat palkintolautakunnat kävivät läpi kaikkiaan 160 palkintohakemusta löytääkseen voittajat. (Kuva Europa Nostra)

Kansalaiset eri puolilta maailmaa voivat äänestää verkossa yleisöpalkinnon voittajaa.

KULTTUURIKASVATUS Euroopan komissio ja Europa Nostra, Euroopan johtava kulttuuriperintöalan verkosto, ovat julkistaneet vuoden 2018 EU:n kulttuuriperintöpalkinnon eli Europa Nostra -palkinnon voittajat.

Riippumattomat palkintolautakunnat kävivät läpi kaikkiaan 160 palkintohakemusta. Hakemuksia saatiin organisaatioilta ja yksittäisiltä henkilöiltä 31:stä Euroopan maasta. Tunnustus merkittävistä saavutuksista konservoinnin, tutkimuksen sekä koulutuksen ja tietoisuuden lisäämisen kategorioissa myönnettiin 29 palkinnonsaajalle 17 maasta.

Eurooppalaisen kulttuuriperinnön menestystarinoita vuodelta 2018 ovat muun muassa bysanttilaisen kirkon ja sen ainutlaatuisten 700–800-luvulta peräisin olevien freskomaalausten kunnostaminen Kreikassa, uuden menetelmän kehittäminen Euroopan historiallisesti merkittävien rakennusten konservoinnissa sekä kansalaisjärjestöjen verkoston yli 30-vuotinen sitoutuminen Venetsian suojeluun.

Tämän vuoden voittajien joukossa ovat myös Kulttuurivoltti-hanke ja kulttuurikasvatussuunnitelmat Suomessa. Kulttuurikasvatushanke antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden tutustua omaan kulttuuriperintöönsä osana kunnan perusopetusta.

Kulttuurivoltti-hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman, joka perustuu heidän omaan paikalliseen kulttuuritarjontaansa. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä kolmella kielellä eli suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

– Tämä hanke tarjoaa suhteellisen edullisen, mutta tehokkaan mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa sellaisen opetuksen suunnittelussa, jonka keskiössä ovat kulttuuriset arvot, tuomaristo vahvisti.

Kulttuurivoltti-hankkeen käynnistyessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli Suomen 311 kunnasta vain 43 paikkakunnalla. Hankkeen päättyessä vuoden 2016 lopussa suunnitelmia oli valmisteilla 86 kunnassa eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä aktiivisia kulttuurikasvatussuunnitelmia toteutetaan 71 kunnassa.

Voittajia juhlistetaan 22. kesäkuuta Berliinin konferenssikeskuksessa pidettävässä Euroopan kulttuuriperintöpalkintojuhlassa, jota isännöivät komissaari Tibor Navracsics ja Plácido Domingo. Palkintojuhlassa julkistetaan seitsemän pääpalkinnon saajaa, joista jokainen saa 10 000 euroa, sekä yleisöpalkinnon saaja.

Eurooppalaiset ja muiden maiden kansalaiset eri puolilta maailmaa voivat nyt äänestää verkossa yleisöpalkinnon voittajaa ja tuoda esiin oman tai toisen Euroopan maan voitokkaita saavutuksia. Äänestyssivun löydät klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa