Riskit ovat edelleen suuria ja riippuvat sodasta – ennätysinflaation odotetaan alenevan ensi vuonna

EU:n talouden odotetaan jatkavan kasvuaan, mutta merkittävästi hitaammin kuin oletettiin. (Kuvituskuva Fotolia)

Euroopan komission talousennusteen mukaan Venäjän hyökkäyssota heikentää edelleen näkymiä.

TALOUS Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa edelleen kielteisesti EU:n talouteen. Kesän 2022 talousennusteen mukaan EU:n talous kasvaa 2,7 prosenttia vuonna 2022 ja 1,5 prosenttia vuonna 2023. Suomen talous kasvaisi 1,8 prosenttia vuonna 2022 ja 1,2 prosenttia vuonna 2023.

Keskimääräisen vuotuisen inflaation ennustetaan vuonna 2022 olevan ennätyksellisen korkea, euroalueella 7,6 prosenttia ja koko EU:ssa 8,3 prosenttia. Tämän jälkeen se hidastuu vuonna 2023 euroalueella 4,0 prosenttiin ja koko EU:ssa 4,6 prosenttiin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt energian ja elintarvikehyödykkeiden hintoihin kohdistuvia nousupaineita. Tämä lisää maailmanlaajuista inflaatiopainetta, heikentää kotitalouksien ostovoimaa ja aiheuttaa rahapoliittisten toimien käynnistämisen oletettua nopeammin.

EU:n talous on edelleen erityisen altis energiamarkkinoiden häiriöille, koska se on vahvasti riippuvainen Venäjän fossiilisista polttoaineista. Talouskasvun odotetaan kiihtyvän vuonna 2023 palautumiskykyisten työmarkkinoiden, inflaation maltillistumisen, elpymis- ja palautumistukivälineen tuen ja edelleen suurten säästöjen ansiosta.

Kaiken kaikkiaan EU:n talouden odotetaan jatkavan kasvuaan, mutta merkittävästi hitaammin kuin kevään 2022 talousennusteessa oletettiin.

Lue myös: Venäjä tuhoaa Ukrainan maataloustuotantoa ja varastaa viljaa – uudet pakotteet koskevat raakaöljyä ja öljytuotteita

Kommentoi Facebookissa