Venäjä tuhoaa Ukrainan maataloustuotantoa ja varastaa viljaa – uudet pakotteet koskevat raakaöljyä ja öljytuotteita

Eurooppa-neuvoston kokoukseen osallistunut pääministeri Sanna Marin matkustaa seuraavaksi Washingtoniin. (Kuva Anne Sjöholm/ Valtioneuvoston kanslia)

Eurooppa-neuvosto vaatii Venäjää vapauttamaan Ukrainan viljan viennin.

VENÄJÄN HYÖKKÄYSSOTA Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto tuomitsi toisena kokouspäivänään Brysselissä voimakkaasti sen, että Venäjä tuhoaa Ukrainan maataloustuotantoa ja ottaa sitä laittomasti haltuunsa. Suomea kokouksessa edusti pääministeri.

EU-johtajat vaativat Venäjää lopettamaan iskut Ukrainan liikenneinfrastruktuuriin ja sallimaan elintarvikkeiden viennin Mustanmeren satamista. Unioni tukee sekä Ukrainan maataloustuotantoa että elintarvikkeiden vientiä Ukrainasta eri maareittien ja satamien kautta.

– On tärkeää saada Ukrainan varastoissa olevan viljan kuljetukset käyntiin nopeasti. Tämä helpottaisi myös globaalia ruokaturvaa. Meidän on oltava valmiita vastaamaan lisääntyviin humanitäärisiin tarpeisiin etenkin hauraissa valtioissa ja vähiten kehittyneissä maissa, pääministeri Sanna Marin sanoo.

EU-johtajat sopivat ensimmäisenä kokouspäivänä myös kuudennesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista. Uudet pakotteet koskevat Venäjältä EU-maihin toimitettavaa raakaöljyä ja öljytuotteita.

Kielto kattaa yli kaksi kolmasosaa Venäjältä tuotavasta raakaöljystä. Väliaikaisena poikkeuksena on putkea pitkin tuleva raakaöljy. Pakotepaketin yksityiskohdat tulevat julkisiksi ja astuvat voimaan, kun ne on hyväksytty neuvostossa ja julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Huoltovarmuuden turvaamiseksi luodaan hätämekanismi.

Eurooppa-neuvosto tuomitsi jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja totesi Venäjän aiheuttaman kärsimyksen ja tuhon olevan sanoin kuvaamatonta. EU-johtajat vaativat Venäjää lopettamaan välittömästi siviileihin kohdistuneet hyökkäykset, mahdollistamaan humanitäärisen avun perille pääsyn sekä vetämään kaikki joukkonsa Ukrainasta.

EU-johtajat toteavat, että Venäjä, Valko-Venäjä ja kaikki sotarikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Lue myös: Pääministeri Sanna Marin vieraili Ukrainassa – ”Oli erittäin vaikeaa katsoa, mitä kaikkea Venäjä on tehnyt”

Kommentoi Facebookissa