Hyönteiset ovat saapuneet ruokakauppojen hyllyille – maistuisiko sinulle Sirkanpolttajan spagetti?

Osa Topi Kaireniuksen resepteistä on muunnelmia tutuista ja helposti lähestyttävistä klassikoista.

Osa Topi Kaireniuksen resepteistä on muunnelmia tutuista ja helposti lähestyttävistä klassikoista. (Kuva Hyönteiskokki)

Reseptejä kehittelevä Topi Kairenius on Suomen ensimmäinen hyönteiskokki.

RUOKA Hyönteiset ovat saapuneet suomalaisten ruokakauppojen hyllyille ja ravintoloiden listoille. Topi Kairenius on yksi espoolaisen pienpanimo Fat Lizardin perustajista ja Suomen ensimmäinen hyönteiskokki.

Topi Kairenius opastaa, kuinka tavallinen kuluttaja voi lähestyä uudenlaista raaka-ainetta helposti herkutellen. Kairenius on alan pioneeri ja aktiivinen puhuja, joka on vuosien ajan levittänyt hyönteisruuan sanomaa aina Helsingin yliopistolta Pohjoismaiden suurlähetystöön Berliinissä.

– Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa hyönteiset ovat kuuluneet pitkään osaksi normaalia ruokakulttuuria. Meillä Suomessa ollaan nyt siirtymävaiheessa, jossa hyönteiset raaka-aineena voivat tuntua kuluttajasta eksoottiselta ja oudolta, Kairenius summaa.

Kaireniuksen Hyönteiskokki.fi-sivusto tarjoaa helposti lähestyttäviä hyönteisreseptejä kaiken tasoisille kokeille. Vaikkei Kaireniuksella ole ravintolakokin taustaa, hän on työskennellyt kansainvälisen tason huippukokkien kanssa innoittaen heitä ja vastavuoroisesti saanut heiltä inspiraatiota.

Hyönteiset ovat huomattavasti tutumpia esimerkiksi aasialaisessa keittiössä kuin eurooppalaisessa.
Hyönteiset ovat huomattavasti tutumpia esimerkiksi aasialaisessa keittiössä kuin eurooppalaisessa. (Kuva Fotolia)

Osa Topin resepteistä, kuten Sirkanpolttajan spagetti tai Banaaniset sirkkaletut ovat muunnelmia tutuista ja helposti lähestyttävistä klassikoista, kuten Pasta Carbonarasta ja banaanipannukakuista. Rohkeimmat keittiön sankarit voivat tutustua suklaahunnutettuihin kulkusirkkoihin tai kesäiseen muurahaiskeittoon.

– Hyönteisruoka on profiloitunut eettiseksi ja ekologiseksi ruuaksi. Yksi merkittävä ajatus hyönteistalouden takana onkin tarjota ratkaisua lähitulevaisuuden ruokakriiseihin. Tavoitteena on alusta lähtien ollut korostaa hyönteisten aromaattisia ominaisuuksia ja poistaa aiheen ympärillä läsnäoleva yök-efekti. Syömme jo nisäkkäitä, lintuja, äyriäisiä ja nilviäisiä, joten hyönteisten näkeminen ruokana vaatii vain näkökulman virkistyksen! valottaa Kairenius

Suomessa hyönteistalous hakee vielä muotoaan, mutta erityyppisten hyönteisruokien saatavuus helpottuu jatkuvasti. Hyönteiskokin reseptit pyrkivät olemaan suoraviivaisia ja selkeitä. Reseptien lisäksi sivustolla julkaistaan myös lyhyitä videoita, joilla Kairenius opastaa kuluttajaa hyönteiskokkauksen saloihin.

  • Sirkanpolttajan spagetti -kokkausvideo

Kommentoi Facebookissa