PSA-konsernin luksusmerkki DS keskittyy jatkossa pelkästään sähköistettyihin autoihin

DS on jo antanut esimakua sähköautoista X E-Tense -nimisen sporttisen tutkielman avulla.

DS on jo antanut esimakua sähköautoista X E-Tense -nimisen sporttisen tutkielman avulla. (Kuva PSA)

Ensimmäinen täyssähköinen uutuus esitellään jo muutaman viikon päästä.

AUTOT DS on kirjainyhdistelmä, joka jätti autohistoriaan pysyvän jäljen vuonna 1955 lanseeratun ison Citroënin myötä. Ranskalaismerkin lippulaiva oli esittelyaikanaan radikaali ilmestys, jonka rinnalla muut autot näyttivät suunnilleen yhtä moderneilta kuin hevoskärryt. DS pysyi ajattomuutensa turvin tuotannossa peräti 20 vuotta, kunnes isojen kissojen seuraavaa sukupolvea edustanut CX esiteltiin sen seuraajaksi.

CX:n jälkeen isojen Sitikoiden sarja jatkui vielä XM:n ja C6:n myötä, kunnes ranskalaiset heittivät pyyhkeen kehään tässä autoluokassa. Saksalaiset premium-merkit olivat kasvaneet niin vahvoiksi, että ranskalaisille edustusautoille ei löytynyt enää riittävästi kysyntää. Citroën päätti kuitenkin herättää DS-kirjainyhdistelmän henkiin pienempien lifestyle-henkisten autojen perässä, ja muutama vuosi sitten DS:stä tehtiin PSA-konsernin oma luksusbrändi.

Tällä hetkellä merkin tarjonta vanhalla mantereella koostuu pikkuautoluokan DS 3:sta, kompaktista DS 4:stä, saman auton maastohenkisestä Crossback-versiosta sekä tila-auton ja crossoverin piirteitä yhdistelevästä DS 5:stä. Lisäksi Suomessakin saadaan pian myyntiin uunituore DS 7 Crossback, joka haastaa muun muassa Audi Q5:n ja muut premium-merkkien katumaasturit. DS 7:stä tulee myöhemmin tarjolle myös hybridiversio, joka viitoittaa koko merkin tulevaisuuden suuntaa.

X E-Tense edustaa hyperautokategoriaa yli 1300 hevosvoiman kokonaistehonsa myötä.
X E-Tense edustaa hyperautokategoriaa yli 1300 hevosvoiman kokonaistehonsa myötä. (Kuva PSA)

DS:n toimitusjohtaja Yves Bonnefont kertoi nimittäin, että brändin kaikki autot tulevat olemaan joko hybridejä tai täyssähköisiä vuodesta 2025 lähtien. Kunnianhimoisena tavoitteena on nousta sähköistettyjen autojen globaalien markkinajohtajien joukkoon, mikä ei ole ihan helppo tehtävä. Lähes kaikki muutkin autonvalmistajat pyrkivät nimittäin samoille apajille, mutta DS yrittää vedota ranskalaista luksusta ja yksilöllisyyttä arvostaviin ostajiin.

DS 7 Crossbackin pohjalta kehitettävä ensimmäinen hybridi tottelee E-Tense 4×4 -nimeä. Siinä käytetään pistokehybridivoimalinjaa, joka koostuu bensakoneen lisäksi kahdesta sähkömoottorista ja 13 kWh:n litiumioniakuista. Tällä paketilla saadaan aikaan reilun 300 hevosvoiman kokonaisteho, ja puhtaasti sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan 50 kilometriä.

Bonnefont paljasti myös, että DS:n ensimmäinen täyssähköauto esitellään jo muutaman viikon päästä. Tarkkaa lanseerauspaikkaa hän ei suostunut vielä paljastamaan, mutta lokakuussa ovensa avaava Pariisin autonäyttely tarjoaisi brändille hyvän kotikenttäedun.

Uudesta sähköautostakaan ei ole annettu vielä virallisia tietoja, mutta se saattaa olla tulevan DS 3 Crossbackin sähköversio. Kompaktia katumaasturia vauhdittaa ennakkotietojen mukaan noin 115-hevosvoimainen sähkömoottori, joka saa virtansa 50 kWh:n akkupaketilta. Toimintamatkan uumoilaan puolestaan olevan 450 kilometrin luokkaa.

DS on jo antanut esimakua sähköautoista X E-Tense -nimisen sporttisen tutkielman avulla. Se edustaa hyperautokategoriaa yli 1300 hevosvoiman kokonaistehonsa myötä, joten konsepti toimii lähinnä merkin imagonkiillottajana ilman minkäänlaisia tuotantosuunnitelmia. Samaa tarkoitusta on palvellut myös DS:n osallistuminen sähköformuloiden Formula E -sarjaan jo vuodesta 2014 lähtien.

Lue myös: Luksusbrändi DS saa autonomisen ajamisen tekniikkaa

Kommentoi Facebookissa