Sipilä-yhteyksistään kohutun Chempoliksen biojalostamohanke toteutuu – 160 miljoonan investointi Intiaan

Tehtaan keskeisimmät prosessit perustuvat Chempoliksen patentoimaan formicobio-teknologiaan.

Tehtaan keskeisimmät prosessit perustuvat Chempoliksen patentoimaan formicobio-teknologiaan. (Kuva Sampo Anttila)

Suomalaisella teknologialla aiotaan tehdä bambusta bioetanolia, biokemikaaleja ja vihreää sähköä.

BIOJALOSTAMO Biojalostusalan teknologiayhtiö Chempolis, Fortum ja Intian valtion omistama öljy-yhtiö Numaligarh Refinery Limited NRL ilmoittavat perustaneensa yhteisyrityksen, joka rakentaa maailman ensimmäisen bambua hyödyntävän biojalostamon Koillis-Intian Assamin osavaltioon.

Biojalostamon rakennustyöt alkavat syksyllä 2018 ja tavoitteena on käynnistää jalostamo vuonna 2020. Rakennettavan biojalostamon kokonaisinvestointi on 160 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia rahoitetaan pääomana ja 70 prosenttia intialaisten pankkien myöntäminä lainoina. Lopputuotteena tehdas valmistaa vuosittain 60 miljoonaa litraa bioetanolia, 19 000 tonnia furfuraalia, 11 000 tonnia etikkahappoa ja 144 GWh vihreää sähköä.

Yhteisyrityksestä 50 prosenttia omistava NRL vastaa tehtaan operatiivisesta toiminnasta. Fortumin omistusosuus yhteisyrityksestä on 28 prosenttia ja Chempoliksen 22 prosenttia.

Chempoliksen suurimmat omistajat ovat puolestaan Fortum Power and Heat Oy noin 34 prosentilla, perhe Rousu noin 22 prosentilla, Taaleri Kiertotalous Ky noin 21 prosentilla, Juha Hulkko noin 10 prosentilla, Fortel Invest Oy noin 5 prosentilla sekä Windermere International noin 4 prosentin osuudella.

Chempolis oli mukana pääministeri Juha Sipilän vienninedistämismatkalla Intiaan helmikuussa 2016. Asiasta syntyi kohu, sillä yhtiötä omistava Fortel Invest oli alun perin Sipilän itsensä ja vuodesta 2013 hänen lastensa omistama sijoitusyhtiö. Juha Sipilä sai synninpäästön oikeuskanslerilta asiasta.

Matkaa merkittävämmältä näytti kuitenkin se, että valtionyhtiö Fortum oli sijoittanut vaatimattoman liikevaihdon omaavaan ja liki konkurssikypsään yritykseen lokakuussa 2016 peräti 6,4 miljoonaa euroa. Sipilä oli tuolloin valtion omistajaohjausministeri.

Pääministeri Juha Sipilällä on liikemiestausta, mutta politiikan ja yritysmaailman yhdistäminen on tuottanut ongelmia.
Pääministeri Juha Sipilällä on liikemiestausta, mutta politiikan ja yritysmaailman yhdistäminen on tuottanut ongelmia. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Laura Kotila)

– Apulaisoikeuskanslerin mukaan epäilylle ei löytynyt minkäänlaista tukea. Fortum toimi sijoituksessa puhtaasti liiketaloudellisin perustein, oikeuskanslerinvirastosta ilmoitettiin.

Kun Juha Sipilä valittiin keväällä 2011 kansanedustajaksi, hän oli antanut sijoitusyhtiönsä kautta 750 000 euron lainan Chempolikselle. Chempolis on tehnyt perustamisensa jälkeen useita miljoonia euroja tappiota, ja saanut miljoonia euroja tukea Tekesin kautta.

Lainojen maksu tapahtuikin Fortumille ja Taaleri Kiertotaloudelle suunnattujen uusien osakkeiden merkitsemisen yhteydessä. Ilman Fortumin sijoitusta Fortel Invest tuskin koskaan olisi saanut lainaa takaisin uusina osakkeina ja osuus olisi ollut arvoton. Suomen Kuvalehti arvioi Sipilän lasten muutaman tuhannen euron osakkuuden uudeksi arvoksi noin miljoona euroa.

Uuden tehtaan keskeisimmät prosessit perustuvat Chempoliksen patentoimaan formicobio-teknologiaan.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme todistamaan pitkän kehitystyön tuloksena syntyneen teknologian toimivuuden tuotantomittakaavassa. Tämä hanke ja merkittävät yhteistyökumppanit tuovat vahvan perustan yhtiömme tulevaisuudelle ja voimakkaalle kasvulle, toteaa Chempoliksen toimitusjohtaja Tomi Honkala hankkeesta.

Chempolis kertoo teknologian etuna kilpailijoihin olevan korkeampi biomassan jalostusarvo, kuten esimerkiksi parempi etanolin saanto sekä puhtaat kaupalliset sivutuotteet kuten furfuraali ja etikkahappo.

Samalla teknologia tarjoaa alhaisemmat käyttökustannukset ja energian yliomavaraisuuden ympäristöystävällisesti.  Intian biopolttoainemarkkinan uskotaan kasvavan maan hallituksen tuella 15 miljardin dollarin liiketoiminnaksi jo vuoteen 2020 mennessä.

Lue myös: Näin kävi Sipilän 750 000 euron lainalle – muutaman tuhannen arvoiset osakkeet muuttuivat miljoonaksi

Kommentoi Facebookissa