Sote siirtyy vuodella eteenpäin – Sipilä tekee asiasta pääministerin ilmoituksen eduskunnalle

Pääministeri Juha Sipilä sanoo vaativansa hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä sitoutumista uudistuksen kolmeen kohtaan.

Pääministeri Juha Sipilä sanoo vaativansa hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä sitoutumista uudistuksen kolmeen kohtaan. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Pääministeri ei halunnut ottaa riskiä, että hallitus ja sote kaatuisivat äänestyksessä jo nyt.

SOTE Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi tänään aikatauluja, jotka koskevat valiokunnan tulevia kokouksia. Sote-mietintöään pohtiva valiokunta päätti kokouksessaan yksimielisesti, että se kokoontuu ensi viikolla aina perjantaihin 6. heinäkuuta saakka.

Lisäksi valiokunta päätti, että se pitää soten valmistelutilanteen toteamiseksi kokouksen 20. elokuuta. Syysistuntokauden osalta valiokunnan ensimmäinen kokous on maanantaina 3. syyskuuta. Tämä tarkoittaa, että valiokunta ei saa mietintöään sotesta valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä.

Aikataulu merkitsee myös, että sote-uudistus siirtyy eteenpäin, vuoteen 2021.

– Nyt on selvää, ettei keretä vuoden 2020 alkuun. Uudistus siirtyy vuodella eteenpäin, pääministeri Juha Sipilä myönsi tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun valiokunnan aikataulu oli vahvistettu.

Sipilä kertoi eilen Ylen A-studiossa, että hallitus harkitsisi asiassa tiedonantomenettelyä ja hallituksen oman luottamuksen mittaamista äänestyksellä eduskunnassa, jos sote viivästyy. Nyt Sipilä sanoi tekevänsä vain pääministerin ilmoituksen, johon ei sisälly mitään äänestystä.

Yleisesti arvioidaan, että Sipilä ei uskaltanut sittenkään ottaa riskiä, että hallitus ja sitä myötä koko sote kaatuisi jo nyt. Sote-uudistuksen takana on todennäköisesti äärimmäisen niukka enemmistö eduskunnasta, vain 101 kansanedustajaa.

Sipilä sanoo myös vaativansa hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä tuen uudistukselle. Vaatimuslistalla on ryhmien sitoutuminen kolmeen kohtaan eli soten viivästymiseen, maakuntavaalien ajankohtaan sekä kustannusten nousuun, jonka Sipilä arvioi olevan 200 miljoonaa euroa.

– Olemme tiedostaneet, että alkuperäinen aikataulu oli hyvin kireä. Luulen, että tämä on tosiasian toteamista. Tavoitteena on, että eduskunta on marras-joulukuussa hyväksynyt hyvin valmistellut lait, kommentoi puolestaan valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Eduskuntaryhmät kokoontuvat vielä tänä iltana ja Sipilä tekee pääministerin ilmoituksen huomenna iltapäivällä. Hallitus tähtää nyt maakuntavaalien pitämiseen toukokuun lopussa 2019, eurovaalien yhteydessä. Eduskuntavaalit ovat kuukautta aikaisemmin huhtikuussa 2019.

Lue myös: Valinnanvapaus ja sote-keskukset tulisivat vasta vuonna 2022 – vuotta aiottua myöhemmin

Kommentoi Facebookissa