Sovintoehdotus hylättiin ja 25 000 hoitajan lakko alkaa – ”Voi pahimmillaan johtaa potilaiden hengen ja terveyden vaarantumiseen”

Työntekijäliittojen mukaan sovintoehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi. (Kuvituskuva Fotolia)

Sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit sanovat, että lakko vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen.

TERVEYS Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin hallinnot ovat hylänneet yksimielisesti valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Hoitajalakko alkaa sen johdosta perjantaina 1.4.2022 klo 6.00.

Työntekijäjärjestöjen mukaan sovintoehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi ja tavanomaiset sopimuskorotukset jäisivät alle muilla aloilla sovitun. Esimerkiksi hoitajien kipeästi kaipaamia tiukennuksia työantajan yksipuoliseen oikeuteen vaihtaa työvuoroja ei tullut. Lakon piirissä on noin 25 000 Tehyn ja SuPerin työsopimussuhteista jäsentä.

– Sovintoehdotus on tälle paperille väärä nimi. Siitä puuttuvat kaikki sovun rakennuspalikat. Päättäjämme olivat täysin yksimielisiä hylkäämisestä, kritisoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta ilmoitti puolestaan vastauksessaan olevansa valmis hyväksymään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ehdotuksen.

– Neuvottelukevät on ollut erityisen vaikea ja halusimme turvata työrauhan sekä palvelut kansalaisille. Sovintoehdotus olisi ollut riittävä kompromissiesitys, kertoo KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Lakko alkaa Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireissä. Piirien johtajaylilääkärit toteavat yhteisessä lausumassaan, että uhattuna on erityisesti päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoito, mikä vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen.

– Erikoissairaanhoidon asiantuntijoina olemme antaneet työntekijäjärjestöjen käyttöön tarkat arviot kriittisten toimintojen turvaamiseen tarvittavasta henkilöstöstä. Näkemyksemme mukaan asiantuntija-arviota ei ole kuunneltu, mikä voi pahimmillaan johtaa potilaiden hengen ja terveyden vaarantumiseen.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto, akavalaisia julkisalojen palkansaajia edustava neuvottelujärjestö JUKO, sekä ammattiliitto Jytyn liittovaltuusto ovat hylänneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen kunta-alan työriitaan. Kaikkiaan Jytyn, JHL:n ja JUKO:n lakonuhka koskee jopa 81 000 kuntapalkansaajaa.

Lue myös: Korona lisäsi joka kolmannen työmäärää julkisella sektorilla – ansiokehitys jää yrityssektorin palkansaajista

Kommentoi Facebookissa