Stanley Cup karttaa yhä suomalaisia – hämmästyttävä tilasto

Tampa Bay Lightning voitti 2021 toisen peräkkäisen Stanley Cupinsa (Kuva AOP)

Tampa Bay Lightning voitti 2021 toisen peräkkäisen Stanley Cupinsa. (Kuva AOP)

Suomalaispelaajia ei ole ollut voittamassa NHL:n Stanley Cupia neljään vuoteen.

JÄÄKIEKKO Koronapandemian takia vasta tammikuussa alkanut NHL-kausi saatiin päätökseen tällä viikolla, kun Tampa Bay Lightning nappasi toisen perättäisen Stanley Cupinsa voitettuaan finaalisarjassa Montreal Canadiensin otteluvoitoin 4-1. Suomalaispelaajia Lightning ei tänäkään vuonna mestaruuteensa pudotuspeleissä tarvinnut.

Tampa Bayn mestaruuden myötä suomalaispelaajat jäivät NHL:ssä vaille mestaruutta jo neljäntenä perättäisenä kautena. Venäläisiä, tshekkejä, ruotsalaisia sekä yksi slovakialainenkin Lightningin mestarijoukkueessa pelasi.

Suomen pelaajatuotanto kääntyi nosteeseen kymmenisen vuotta sitten. Päättyneellä NHL-kaudella tositoimiin sarjassa pääsi 60 suomalaista. Heistä Tampa Bayssa maalivahti Christopher Gibson, joka kuitenkin sai vastuuta vain kahdessa NHL-ottelussa, eikä saanut siis nimeään Stanley Cupiin.

Suomalaisista Jari Kurri ja Esa Tikkanen voittivat aikoinaan viisi Stanley Cupia. Kahdesti Stanley Cupin ovat voittaneet suomalaisista Reijo Ruotsalainen sekä Olli Määttä. Yhden Stanley Cupin suomalaisvoittajia ovat Jere Lehtinen, Ville Nieminen, Teemu Selänne, Valtteri Filppula, Antti Niemi, Tuukka Rask, Kimmo Timonen sekä Teuvo Teräväinen.

Vain 12 suomalaispelaajaa on voittanut Stanley Cupin. Se on todella vähäinen määrä, kun ajatellaan Suomen jääkiekkohistoriaa ja pelaajatuotannon tasoa.

Silti suomalaista jääkiekkoa on turha tuomita. Enemmänkin kyse on tilastosattumasta.

Olli Määttä voitti Pittsburgh Penguinsissa kaksi Stanley Cupia 2016 ja 2017. Hän on viimeisin suomalainen Stanley Cup -voittaja.

Vuosina 2018-2021 tukku suomalaispelaajia on kuitenkin vuosittain ollut häviämässä Stanley Cupin finaaleja. 2018 tämän karun kohtalon koki Vegas Golden Knightsissa Erik Haula ja 2019 Boston Bruinsissa Tuukka Rask.

Dallas Starsissa 2020 finaaleita olivat häviämässä Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz ja Joel Kiviranta. Vuonna 2021 Montreal Canadiensissa finaaleissa hävisivät Lightningille Jesperi Kotkaniemi, Joel Armia ja Artturi Lehkonen.

Neljän vuoden aikana siis yhdeksän suomalaispelaajaa on nähty finaaleissa. Sekin on merkittävä määrä, vaikka mestaruutta ei ole suomalaisille tullutkaan.

Kaudella 2020-2021 Suomi oli NHL:n pelaajamäärissä neljänneksi suurin maa. Edellä oli Kanadan ja Yhdysvaltojen lisäksi Ruotsi. Venäjä ja varsinkin Tshekki ovat jääneet NHL-kiekkoilijoiden määrässä selkeästi Suomen taakse.

NHL-pelaajat nähtäneen tositoimissa Pekingin olympialaisissa ensi helmikuussa, vaikka virallista ilmoitusta tästä ei ole vielä tullutkaan. Suomi tulee olemaan Pekingissä yksi suurimmista kultamitalisuosikeista. Koskaan aiemmin Suomi ei ole saanut parhaiden pelaajien turnauksessa kasaan niin kovaa joukkuetta kuin tulee saamaan Pekingissä.

Teksti Otto Palojärvi

LUue myös: Tampa Bay Lightning taas mestariksi – Stanley Cup voitettiin jälleen ilman suomalaisia

Kommentoi Facebookissa