Suolistosairaudet yleistyvät Suomessa – nopeammin kuin missään muualla maailmassa

IBD:tä sairastavien potilasmäärät ovat kasvaneet ikäryhmistä riippuen 20 vuoden aikana jopa viisinkertaisesti.

IBD:tä sairastavien potilasmäärät ovat kasvaneet ikäryhmistä riippuen 20 vuoden aikana jopa viisinkertaisesti. (Kuva Crohn ja Colitis)

Lisääntymiseen lapsilla näyttää vaikuttavan antibioottien käyttö ensimmäisenä elinvuotena.

TERVEYS Tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD yleistyvät Suomessa nopeammin kuin missään muualla maailmassa. IBD:tä sairastaa Suomessa noin 46 000, ja uusia diagnooseja tehdään vuosittain yli 2 000. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat pitkäaikaisia, ja niihin kuuluu Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus.

IBD:tä sairastavien potilasmäärät ovat kasvaneet ikäryhmistä riippuen 20 vuoden aikana jopa viisinkertaisesti. Tyypillisin sairastumisikä on 15–35 vuotta, mutta kaikenikäiset voivat sairastua. Syytä sairastumiseen ei tiedetä.

– IBD:n lisääntymiseen lapsilla näyttää vaikuttavan antibioottien käyttö ensimmäisenä elinvuotena. Muita tekijöitä, joihin IBD:n lisääntyminen on liitetty, ovat ravintotekijät, kaupungistuminen ja vähentyneet maaperäbakteerikontaktit, kertoo HUS:n gastroenterologian poliklinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Lapsilla IBD:n ilmaantuvuus on kolminkertaistunut vuosien 1987–2003 välillä. Lapsilla IBD aiheuttaa kasvun hidastumista ja saattaa myöhemmin vaikuttaa sosiaalisiin tilanteisiin ja koulumenestykseen.

Crohn ja Colitis ry on valtakunnallinen IBD:tä tai muuta suolistosairautta sairastavien ja heidän läheistensä etujärjestö. Maailman IBD-päivää vietetään maailmanlaajuisesti pe 19.5.2017. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista ympäri maailmaa.

IBD Cycling Teemu Ramstedtin johdolla kampanjoi pyöräilemällä 24 tuntia Kampin Narinkkatorilla. Päivän aikana kampanjaan osallistuvat myös muut IBD Cyclingin tiimiin kuuluvat urheilijat sekä muut pyöräilystä kiinnostuneet henkilöt.

Maailman IBD-päivä näkyy sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #maailmanibdpäivä ja #ibdfi. Crohn ja Colitis ry haastaa kaikki kertomaan oman tarinansa, miten sairaus vaikuttaa elämään, ja jakamaan sen aihetunnisteella #näkymätönsairaus.

Kommentoi Facebookissa