Kerran näinkin päin – Pöyry siirtää taloushallintonsa Puolasta takaisin Suomeen

Pöyryn pääkonttori sijaitsee Vantaalla Martinlaaksossa.

Pöyryn pääkonttori sijaitsee Vantaalla Martinlaaksossa. (Kuva Htm)

Palvelun ulkoistusta ei enää haluttu jatkaa, vaan toiminnot tuotetaan jatkossa itse.

TALOUS Suurin suomalaisessa omistuksessa oleva suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Pöyry siirtää taloushallinnon palvelukeskuksensa Puolasta takaisin Suomeen. Pöyryn liikevaihto vuonna 2016 oli 530 miljoonaa euroa.

Pöyryn tarina alkoi vuonna 1958, kun Metsänomistajien liitto pyysi tohtori Jaakko Pöyryä ja tämän kollegoita suunnittelemaan uuden Äänekoskelle rakennettavan sulfaattisellutehtaan. Nykyisin yrityksen palveluksessa on noin 6 000 asiantuntijaa 50 maassa. Pöyryllä on Suomessa 1 500 työntekijää 19 toimipisteessä.

Yhtiö kertoo päätöksen tehdyn Suomi 100 -juhlavuoden hengessä. Konsernin talousjohtaja Juuso Pajusen mukaan paras tapa juhlia Suomen merkkivuotta on tuoda Suomeen lisää työpaikkoja.

– Lähes 60 toimintavuotemme aikana olemme nähneet Suomen yli pyyhkäisseen rakennemuutoksen ja sen vaikutukset. Haluamme erityisesti näyttää, että Suomi on hyvä maa elää ja yrittää, Pajunen kommentoi.

Päätös taloushallinnon palvelukeskuksen siirtämisestä Puolaan tehtiin vuosien 2011 ja 2012 aikana. Toimintoja haluttiin keskittää ulkoiselle kumppanille, koska yhtiössä uskottiin ulkoistamisen luovan edellytykset toimintatapojen yhtenäistämiselle ja joustavalle kasvulle.

– Ulkoistaminen ja keskittäminen ovat toimivia keinoja harmonisoida toimintamalleja. Julkaisimme vuonna 2012 myös vision ja voimakkaaseen kasvuun tähtäävän strategian. Nyt on tullut aika keskittyä tuottamaan taloushallinnon palveluita itse, Pajunen linjaa.

Pöyry valitsi taloushallinnon palvelukeskuksen sijoituspaikaksi Suomen useastakin eri syystä. Palvelun ulkoistusta ei haluttu enää jatkaa, koska palveluiden tuottaminen itse lisää tarvittavaa joustavuutta. Lisäksi olemassa olevat rakenteet, tunnettuus Suomessa ja tuttu toimintaympäristö katsottiin isoiksi vahvuuksiksi päätöstä tehtäessä.

Talousjohtaja Pajusen mukaan Suomi on myös kohtuullisen hintainen.

– Kun tarkastellaan suomalaisen asiantuntijaosaamisen hintatasoa, se saattaa vaikuttaa näennäisesti korkealta, vaikka todellisuudessa se ei sitä olisikaan. Lisäksi on hyvä muistaa saman katon alla työskentelyn edut ja sen tuoma tehokkuus. Työ on joustavampaa, Suomessa on valmiiksi hyvät yhtiön rakenteet ja mikä tärkeintä, erittäin osaavaa työvoimaa tarpeisiimme, Pajunen kiteyttää.

Yli 30 asiantuntijan rekrytointi alkaa heti yhteistyössä Academic Workin kanssa. Tavoitteena on siirtää kaikki taloushallinnon toiminnot talon sisälle viimeistään vuoden lopussa.

Kommentoi Facebookissa