Suomalainen NHL-pelaaja valmentajansa alkoholiongelman seuraamista potkuista – ”Oli se yllätys, joo”

Miro Heiskanen on NHL-seura Dallas Starsin luottopuolustaja.

Miro Heiskanen on NHL-seura Dallas Starsin luottopuolustaja. (Kuva AOP)

Miro Heiskanen, 20, on saanut tällä kaudella eniten jääaikaa NHL:n suomalaispelaajista.

JÄÄKIEKKO Dallas Starsin NHL-puolustaja Miro Heiskanen on vain 20-vuotiaana kasvanut joukkueensa luottopuolustajaksi – ja koko suomalaiskatraan jääaikakuninkaaksi.

Stars varasi Heiskasen NHL:ään kesällä 2017 koko draftin kolmantena pelaajana. Heiskanen ei lähtenyt päätä pahkaa Pohjois-Amerikan kapeisiin kaukaloihin, vaan pelasi vielä vuoden Liigaa. Päätös oli ilmeisen oikea. Hän oli heti ensimmäisenä Stars-vuotenaan valmis täyteen vastuuseen.

Tulokaskaudella täydet 82 runkosarjaottelua, 13 Stanley Cupin pudotuspeliottelua ja tälläkin kaudella jo pyöreät 50 kamppailua: vajaassa puolessatoista vuodessa espoolainen on tahkonnut hulppeat 145 matsia.

NHL-uran alkuvaiheessa Heiskanen korosti pyrkivänsä jatkamaan Euroopassa muokkaamaansa omaa peliä. Nyt hän sanoo, ettei muutoksia ole juuri tarvinnutkaan tehdä.

– Aika lailla olen pystynyt pelaamaan sillä tavalla kuin olen halunnutkin, Heiskanen kertoi lauantaina Newarkissa.

– Se on kyllä helpottanut tekemistä, että olen oppinut enemmän tietämään, mitä NHL:ssä tapahtuu ja ketä vastaan pelataan. Mutta hyvin olen pystynyt pelaamaan omaa juttua.

Lauantaina Dallas Stars kaatoi vieraissa New Jersey Devilsin jatkoajalla maalein 3-2. Suomalaispakki ahkeroi tutusti normaalivaihdot sekä yli- ja alivoimat. Joukkuetoveri Joel Kiviranta teki puolestaan ensimmäisen NHL-maalinsa.

– No ihan jees itsellä meni, perussettiä, ei mitään ihmeitä. On kyllä paremminkin mennyt. Onneksi saatiin loppuun pari maalia. Aika vaisusti pelattiin alussa, mutta kyllä se siitä sitten lähti käyntiin, ja pystyttiin luomaan paikkoja.

– Ihan hyvin Joel on tullut joukkueeseen. Pelaa tosi hyvin ja rohkeasti. Hyvä, että uskaltaa pelata, eikä pelkää virheitä.

Puolustajan ominaisuudessa Heiskanen pääsi vartioimaan viime vuoden ykkösvarausta, New Jersey Devilsin Jack Hughesia.

– Totta kai näkee, että siinä on taitava äijä. Hän pelaa hyvin, näkee pelikaverit hyvin, osaa syöttää ja laukoa. Aika näppärä kaveri. Vielä kun saa vähän voimaa lisää, niin pelaaminen helpottuu.

Dallasin kauteen on totisesti mahtunut vaiheita. Todella korkeatasoiseksi uumoiltu joukkue aloitti surkeasti, mutta alkoi löytää itseään hiljalleen. Ja sitten tuli pommi: joulukuussa päävalmentaja Jim Montgomery sai lähtöpassit. Montgomery myönsi kärsivänsä alkoholiongelmasta.

– Oli se yllätys, joo. Kun mentiin hallille, ei yhtään tiedetty, että on tapahtunut tuollainen, Heiskanen kertaa.

– Onneksi ollaan senkin jälkeen saatu suhteellisen hyvin pelattua. Se ei sinänsä haitannut niin paljon jengin toimintaa, mutta totta kai se oli yllätys kaikille.

Pudotuspeleihin Dallas Stars tähtää nyt väliaikaisvalmentaja Rick Bownessin johdolla. Ammattimiehen tavoin Heiskanen janoaa kevään ratkaisupeleihin.

– Pudotuspelit viime keväänä olivat upea kokemus. Pelit muuttuvat vielä vähän intensiivisemmiksi. Hallit ovat ihan täynnä, fiilis on huikea. Toisaalta kausi oli aika raskas, vaikka oli kivaa saada pelata paljon. Mutta kyllä lepo maistui sitten kesällä, totta kai!

NHL:ssä painetaan menemään hurjalla tahdilla, mutta toki liiga pelaajille taukoakin järjestää. All-Star-ottelun ja väliviikon ansiosta Heiskaselle avautui mahdollisuus ottaa rennosti.

– Mentiin Palm Beachiin, Floridaan vähän lepäilemään. Olin siellä sunnuntaista perjantaihin, joten ihan hyvän levon siinä kerkesi ottamaan.

– Myös Dallas tuntuu kyllä jo kodilta. Olen tykännyt olla. Kiva on sinne aina tulla takaisin reissusta, sanoo Heiskanen.

NHL-taipaleellaan Heiskanen on merkkauttanut 132 otteluun 58 tehopistettä. Lisäksi viime kevään pudotuspeleissä tuli neljä pinnaa.

Vaikuttavin tilasto on kuitenkin jääaika. Kuluvalla kaudella Miro on pelannut keskimäärin 24.04 ottelua kohden eli enemmän kuin kukaan muu suomalainen NHL-jääkiekkoilija.

Haastattelu Pasi Tuominen, Newark, New Jersey

Lue myös: Mikael Granlund siirtohuhujen kohteena

Kommentoi Facebookissa