Suomalainen sotadokumenttisarja myytiin kansainvälisesti – ”Monen vuoden työ palkitaan”

Suomalaisia sotilaita ja porovaljakoita Lapissa talvisodan aikaan. (Kuva Museovirasto/ Historian kuvakokoelma)

The Walt Disney Company osti suomalaisen dokumenttisarjan Vaietut arktiset sodat.

TELEVISIOSARJA Pohjoissuomalaisen tuotantoyhtiö NTRNZ median tuottama Vaietut arktiset sodat on ensimmäinen suomalainen dokumenttisarja ja ensimmäinen YLE:n alkuperäissarja, jonka The Walt Disney Company ostaa. Sarja nähdään Disneyn omistamalla National Geographic -kanavalla.

Vaietut arktiset sodat – englanniksi Untold Arctic Wars – on kuusiosainen dokumenttisarja toisen maailmansodan vähemmän tunnetuista tapahtumista. Sarja on ollut kehitteillä vuodesta 2018 ja tuotannossa lähes kaksi vuotta. Sarjaa on kuvattu Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Vaietut arktiset sodat esitetään ensimmäisenä Suomessa. Kaikki kuusi jaksoa julkaistaan Yle Areenassa 14.2. ja ensimmäinen tv-esitys on Yle Tv1:llä 16.2. Sarja on myyty ennakkoon jo Norjaan NRK:lle, Ruotsiin SVT:lle ja Tanskaan DR:lle. Disneyn National Geographic -kanava näyttää sarjaa aluksi Benelux-maissa.

– Monen vuoden työ ja usko omaan tekemiseen palkitaan nyt hyvin konkreettisella tavalla. The Walt Disney Company osoitti luottamusta pientä pohjoista tuotantoyhtiötämme kohtaan ostaessaan sarjan ennakkoon – sarja ei kaupan allekirjoitushetkellä ollut vielä edes valmis, sarjan vastaava tuottaja Teemu Hostikka kertoo.

Toisen maailmansodan tapahtumia on käsitelty sadoissa eri sarjoissa ja elokuvissa, mutta pohjoisen alueen tapahtumia ei olla aiemmin käsitelty kokonaisuutena. Vasta viime vuosina arktisen alueen tapahtumat, Norjan miehitys ja Lapin sota ovat alkaneet siirtyä historian kirjoista elokuviksi.

NTRNZ median hallituksessa ja osakkaana toimiva, kansainvälistäkin mainetta niittänyt näyttelijä Peter Franzén on sarjassa mukana kertojaäänenä. Hän ei yllättynyt kuultuaan isosta kansainvälisestä kaupasta. Palaute sarjasta on ollut poikkeuksellisen positiivista kautta linjan.

NTRNZ:n sarjoja on myyty maailmalle aiemminkin. Suomessa suositun Eränkävijät-sarjan kansainvälinen versio Love of the Wild myytiin juuri miljoonayleisön katseltavaksi Kiinaan. Taikuutta sekä pohjoista luontoa yhdistävä Magic in Lapland on jo nähty aasialaisella TrueVision-alustalla, Finnairin lentojen viihdejärjestelmissä sekä Unkarissa. Lisäksi sarja julkaistiin juuri sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa.

Lue myös: Poliisit-televisiosarjassa nähdään partioiden arkea – Ahvenanmaalta aina Lappiin asti

Kommentoi Facebookissa