Suomalaiset käyttävät antibiootteja ohjeiden mukaan – varsinkin lapsille määrätyissä lääkekuureissa

Käyttämättä jääneet lääkkeet voivat lisätä resistenssiä, jos niitä ei hävitetä oikein ja ne päätyvät ympäristöön.

Käyttämättä jääneet lääkkeet voivat lisätä resistenssiä, jos niitä ei hävitetä oikein ja ne päätyvät ympäristöön. (Kuva THL)

Antibioottiresistenssi eli bakteerien muuttuminen vastustuskykyisiksi on merkittävä terveydellinen uhka.

TERVEYS Tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan 96 prosenttia suomalaisista noudattaa lääkärin ohjeita ja syö antibioottikuurin niiden mukaisesti. Lisäksi peräti 99 prosenttia noudattaa ohjeita, kun kyse on lapselle määrätystä antibioottikuurista. Vain pieni osa suomalaisista on käyttänyt joskus antibiootteja ilman lääkärin määräystä, kuten syömällä aiemmasta kuurista ylijääneitä lääkkeitä tai ostamalla ulkomailta antibiootteja ilman reseptiä.

Tutkimuksella kartoitettiin laajasti kuluttajien tietotasoa ja suhtautumista liittyen antibioottiresistenssiin sekä antibioottien käyttötottumuksia niin omassa kuin lasten ja lemmikkien lääkinnässä. Antibioottiresistenssi eli bakteerien muuttuminen vastustuskykyisiksi lääkkeille on merkittävä terveydellinen uhka myös Euroopassa.

Lähes 90 prosenttia suomalaisista pitää antibioottiresistenssiä ongelmana ja uskoo, että se lisää kustannuksia ja tekee infektioiden hoitamisen vaikeammaksi. Noin 80 prosenttia kyselyyn vastanneista on valmis välttämään antibioottien käyttöä, 72 prosenttia ottamaan rokotuksia ja 90 prosenttia huolehtimaan käsihygieniasta resistenssin vähentämiseksi.

– Suomalaiset ovat valmiita toimiin resistenssin torjumiseksi, mutta terveydenhuollon ammattilaisten roolia tulee vielä vahvistaa. Harvempi kuin joka viides vastaajista oli saanut antibioottiresistenssistä tietoa terveydenhuollon ammattilaisilta, kertoo johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä.

Käyttämättä jääneet lääkkeet voivat lisätä resistenssiä, jos niitä ei hävitetä oikein ja ne päätyvät ympäristöön. Jätteenä lääkkeet ovat vaarallista jätettä, ja niiden hävittäminen on yritetty tehdä kuluttajille helpoksi.

– Tutkimuksen perusteella suomalaista yli 75 prosenttia toimiikin asianmukaisesti ja palauttaa lääkkeet apteekkien maksuttomiin keräyspisteisiin. Lääkkeiden palauttamisen tärkeyttä tulee tulosten perusteella edelleen korostaa, jotta loputkin lääkejätteet saadaan kerättyä asianmukaisesti hävitettäviksi, toteaa neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi ympäristöministeriöstä.

Kyselyyn vastanneista 40 prosentilla oli perheessä lemmikkieläin tai eläimiä. Neljännes oli antanut lemmikkieläimelleen antibiootteja viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Yli 90 prosenttia vastanneista oli noudattanut eläinlääkärin ohjeita lääkityksestä, eikä antibiootteja oltu annettu eläimelle ilman eläinlääkärin määräystä. Samoin yli 90 prosenttia halusi käyttää antibiootteja lemmikilleen vain sen ollessa välttämätöntä.

Kaikista kyselyyn vastanneista vain 35 prosenttia tiesi, että antibioottiresistenssi voi siirtyä bakteerien mukana kotieläimistä ihmisiin ja 68 prosenttia tiesi, että antibioottien käyttö kalanviljelyssä ja muussa elintarviketuotannossa voi johtaa antibioottiresistenssiin ihmisiin siirtyvissä bakteereissa.

Tutkimus toteutettiin syksyllä 2018 kaikissa pohjoismaissa osana Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaa yhteispohjoismaista antibioottiresistenssin vastaista kuluttajille ja asiantuntijoille suunnattua kampanjaa. Sähköisesti toteutettuun kyselyyn osallistui kussakin maassa 1000 yli 18-vuotiasta vastaajaa.

Lue myös: Tropiikin turistien ja turvapaikanhakijoiden ongelma – antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit

Kommentoi Facebookissa