Suomalaisilla vaisuhko alku Tokiossa – hevonen pelästyi tv-kameraa

Matti Mattsson kilpailee Tokiossa jo kolmansissa olympialaisissaan (Kuva AOP)

Matti Mattsson voitti Tokiossa olympiapronssia. (Kuva AOP)

Matti Mattsson ei päässyt sivumatkallaan 100 metrin rintauinnissa välieriin. Henri Ruosteen taival kouluratsastuksessa päättyi, kun hevonen pelästyi tv-kameraa.

OLYMPIALAISET Uimari Matti Mattsson avasi urakkansa Tokion olympia-altaissa sivumatkallaan 100 metrin rintauinnissa. Hän voitti alkueränsä ja oli tuloksissa 21:s.

Välieräpaikka olisi vaatinut 21 sadasosaa parempaa tulosta. Mattssonin aika 1.00,02 oli hänen tasoonsa nähden ihan kelvollinen.

– Oli ihan semmoinen semihyvä aloitus näille kisoille. Minuutin alitus oli tietysti tavoitteena, mutta kaksi sadasosaa päälle minuutin, niin en mä kovin pettynyt siihen osaa olla. Jäin kolme sadasosaa Suomen ennätyksestä, niin ei tämä mun mielestä ole huono aloitus kilpailuille, Mattsson summasi urakkansa.

Mattsson ei etukäteen pitänyt välieräpaikkaa realistisena. Hieman häntä harmitti, ettei minuutin haamuraja alittunut. Kahdesta sadasosasta oli kiinni.

– Teknisesti uinti meni hyvin, että jälkimmäinen 50 metriä oli tarkoitus kiihdyttää ja se kiihtyikin. Ehkä yksi veto olisi tarvinnut ottaa siihen viimeiseen pariin metriin, niin olisi mennyt alle minuutin, mutta se on jossittelua. Nyt seuraavat päivät vähän pidempää rintauintia niin ollaan valmiina tiistaihin, hän sanoi.

Mattssonin päämatka on 200 metrin rintauinti. Hän ui alkueränsä tiistaina ja tulostasollaan hänellä on kaikki edellytykset välieräpaikkaan.

Henri Ruoste koki ikävän yllätyksen

Kouluratsastaja Henri Ruosteen urakka hevosensa Kontestro DB:n kanssa päättyi heti karsintakilpailuun. Ruoste oli ryhmässään vasta yhdeksäs, eikä selvinnyt jatkoon.

Kontestro selkeästi jännitti kilpailua. Se kääntyi takaisin pelästyttyään ilmeisesti tv-kameroita.

– Konsta on tosi suoritusvarma hevonen, eikä yleensä näe mitään tällaista. Verryttely sujui tosi hyvin, tätä en osannut odottaa, Ruoste harmitteli.

– Hevonen alkoi jarruttaa heti ensimmäisen lisäyksen jälkeen, eikä halunnut sen jälkeen mennä lähellekään kameroita. Hevosen ensimmäinen reaktio on sännätä karkuun, jos ne näkevät jotain pelottavaa. Tämä oli jotain, mitä en osannut odottaa, varsinkaan noin hyvin sujuneen verryttelyn jälkeen. Asiat muuttuvat tosi nopeasti hevosen kanssa, silmänräpäyksessä ei puhuttu enää finaalista vaan kotimatkasta, pettynyt Ruoste jatkoi.

Kouluratsastuksessa 18 ratsukkoa pääsee finaaliin. Jokaisesta kuudesta ryhmästä finaalipaikan saa kaksi parasta. Lisäksi kuusi muuta ratsukkoa saa finaalipaikan.

Ruosteella ei ole siis toivoa yltää enää kuuden lisäpaikan saavuttavien joukkoon.

– Normaalilla suorituksella meillä olisi ollut mahdollisuudet finaaliin ja sitä tietenkin tavoittelimme. Ehjä, normaalitason suoritus olisi riittänyt. Tämä oli meidän yhteisistä kilpailuistamme huonoin. Yleensä tällaisia tapahtuu vain tosi kokemattomien hevosten kanssa. Konsta on tosi rohkea hevonen ja suoritusvarma, eikä yleensä näe mitään tällaista, Ruoste kertasi.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Mitalisade ei odota suomalaisia Tokiossa – kisaturistipilkka silti kohtuutonta

Kommentoi Facebookissa