NHL-draft – Venäjä ja Ruotsi selvästi Suomen edellä

Nuoret Leijonat juhlii voitto

Nuoret Leijonat juhlii voittoa. (Kuva Pasi Mennander/ Leijonat.fi)

NHL-varaustilaisuuden kakkoskierroksella suomalaisia varattiin kuusi, mutta ykköskierroksella ei yhtään.

JÄÄKIEKKO Suomalaisten ykköskierroksen NHL-varausten pitkä putki katkesi tänä vuonna. Ensi kertaa sitten vuoden 2009 ei yksikään suomalainen kelvannut NHL-seuroille ykköskierroksella.

Kaikkiaan 16 suomalaispelaajaa kuitenkin varattiin NHL:ään. Kakkoskierroksella suomalaisia varattiin kuusi.

Carolina Hurricanes varasi kakkoskierroksella puolustaja Aleksi Heimosalmen sekä hyökkääjä Ville Koivusen ja Philadelphia Flyes hyökkääjä Samu Tuomaalan. Edmonton Oilers varasi hyökkääjä Aku Rädyn, Los Angeles Kings puolustaja Samuel Heleniuksen ja Montreal Canadiens hyökkääjä Oliver Kapasen.

Heimosalmi oli Suomen tämän vuoden draft-ykkönen. Hänen varausnumeronsa oli 44, mikä on heikoin suomalaisykkösen varausnumero sitten vuoden 2008.

NHL:n uusi seura Seattle Kraken varasi puolustaja Ville Ottavaisen. Suomalaismaalivahdeista varattiin odotetusti Rasmus Korhonen ja Aku Koskenvuo. Korhonen on nyt kirjoilla Arizona Coyotesissa ja Koskenvuo Vancouver Canucksissa.

Varausmäärissä Suomen taso on suunnilleen ennallaan. Vuonna 2014 NHL:ään varattiin vain yhdeksän suomalaista, mutta 2015 jo 13 ja 2016 jo 15. Vuonna 2017 suomalaisia varattiin 23, vuonna 2018 16 ja 2019 suomalaisia kelpasi 22. Viime vuonna suomalaisvarauksia oli 17.

Pohjois-Amerikassa jääkiekon maailman harrastajista tulee kaksi kolmasosaa, joten ei ole yllättävää, että kanadalaisia ja yhdysvaltaisia varataan NHL:ään selvästi enemmän kuin eurooppalaisia. Kanadalaisvarauksia oli tänä vuonna 89 ja yhdysvaltalaisvarauksia 45.

Venäläisiä varattiin 29 ja ruotsalaisia 23. Peräti kuusi ruotsalaisia varattiin ykköskierroksella, kun suomalaisia ei yhtään.

Ruotsissa ja Suomessa jääkiekon harrastajia on suunnilleen yhtä paljon. Ruotsalaisia varataan NHL:ään vuosittain selvästi enemmän, mutta alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi on viime vuosina pärjännyt selvästi paremmin.

Tshekki on jäänyt jääkiekon kärkimaista viimeisen 15 vuoden aikana pahasti jälkeen. Tänäkin vuonna vain kahdeksan tshekkiä varattiin NHL:ään.

Valko-Venäjältä, Saksasta ja Sveitsistä tuli NHL:ään kaikista kolme varausta. Norjasta, Slovakiasta, Ukrainasta ja Kazakstanista varattiin yksi pelaaja.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: NHL:n suomalaisputki katkesi – ei ykkösvarauksia

 

NHL-draft 2021, suomalaisvaraukset:

44. P Aleksi Heimosalmi (Carolina Hurricanes)
46. H Samu Tuomaala (Philadelphia Flyers)
51. H Ville Koivunen (Carolina Hurricanes)
52. H Aatu Räty (New York Islanders)
59. H Samuel Helenius (Los Angeles Kings)
64. H Oliver Kapanen (Montreal Canadiens)
68. H Samu Salminen (New Jersey Devils)
99. P Ville Ottavainen (Seattle Kraken)
106. H Kalle Väisänen (New York Rangers)
122. M Rasmus Korhonen (Arizona Coyotes)
129. P Topias Vilen (New Jersey Devils)
137. M Aku Koskenvuo (Vancouver Canucks)
157. H Eetu Liukas (New York Islanders)
159. H Viljami Marjala (Buffalo Sabres)
189. P Aleksi Malinen (New York Islanders)
224. H Niko Huuhtanen (Tampa Bay Lightning)

Kommentoi Facebookissa