Suomalaisten enemmistö odottaa lupia lisäydinvoimalle – ”Kaikki, jotka täyttävät lupaehdot”

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009. (Kuva TVO)

Miljardeja euroja maksavien tukitoimien sijaan kansalaiset haluavat pysyviä ratkaisuja energiapulaan.

ENERGIA Suomalaisista 55 prosenttia on sitä mieltä, että seuraavan hallituksen tulee hyväksyä kaikki ydinvoimaloiden lupahakemukset, jotka täyttävät lupaehdot, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Noin 67 prosenttia pitää ydinvoiman lisärakentamista parhaana ratkaisuna maamme sähköntuotannon lisäämiseksi. Ydinvoiman lisärakentamisen kannatus on kasvanut reilussa kolmessa vuodessa 25 prosenttiyksikköä, mikä on poikkeuksellisen suuri muutos Arvo- ja asennetutkimuksessa.

Etenkin naiset ovat kallistuneet ydinvoiman lisärakentamisen kannattajiksi. Vuonna 2019 reilu viidesosa, 22 prosenttia kannatti ydinvoiman lisärakentamista ja nyt 51 prosenttia.

– Suomalaiset suhtautuvat energiakriisiin hyvin käytännönläheisesti. Ensisijainen sopeutumiskeino ihmisille on energian säästäminen. Miljardeja euroja maksavien tukitoimien sijaan kansalaiset haluavat pysyviä ratkaisuja energiapulaan, ja ydinvoiman lisärakentaminen nähdään tähän parhaaksi ratkaisuksi. Seuraavan hallituksen odotetaan tekevän tarvittavat päätökset sähkönsaannin turvaamiseksi pitkälle tulevaisuuteen, sanoo EVA Analyysin Energiajäristys kirjoittaja, EVA:n toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Alle puolet suomalaisista antaa täyden tukensa hallituksen toimille energian hinnan alentamiseksi talvella, vaikka ne voivat maksaa jopa miljardeja. Puolestaan 30 prosenttia suhtautuu hallituksen miljarditoimiin epäillen.

Sen sijaan suomalaiset ovat yksituumaisia energian säästämisen suhteen. Suomalaisista 74 prosenttia on valmis säästämään energiaa ja tinkimään elintasostaan, mikäli Suomi ajautuu syvään energiakriisiin.

Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 19.–31.10.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa. EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lue myös: Taas takapakkia – Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa on vaurioita

Kommentoi Facebookissa