Suomalaistutkijat kehittävät osia avaruusaluksiin 3D-tulostimella – tavoitteena keveys ja nopeus

Lopputuloksena saadaan kevyempiä avaruusaluksia edullisemmin ja nopeammin.

Lopputuloksena saadaan kevyempiä avaruusaluksia edullisemmin ja nopeammin. (Kuva Fotolia)

Uusi teknologia mahdollistaa monimutkaisempien osien valmistuksen.

TEKNOLOGIA Kevyemmät ja nopeammin valmistuvat avaruusalukset ovat tavoitteena suomalaisen tutkimusryhmän projektissa. Tutkimuksessa kehitetään avaruuskäyttöön soveltuvia muoviosia, jotka tehdään 3D-tulostimella.

Muoviset osat auttavat tekemään avaruusaluksista kevyempiä. Muovikappaleita valmistetaan 3D-tulostimella. Alusten valmistus nopeutuu huomattavasti, kun niiden monimutkaiset osat tulostetaan.

– Lopputuloksena saadaan kevyempiä avaruusaluksia edullisemmin ja nopeammin, kertoo projektia vetävä tutkija Antti Kestilä Ilmatieteen laitokselta.

Aluksiin pystytään tutkijoiden kehittämällä teknologialla valmistamaan monimutkaisempia osia kuin perinteisimmillä menetelmillä. Osat voivat olla esimerkiksi tietokoneen suojakoteloita, aluksen mekaaniseen rakenteeseen upotettuja sensoreita, antenneja, aurinkopaneeleja tai avaruusympäristöltä suojaavia kerroksia.

Tuotettavilla osilla on myös sähköä ja lämpöä johtavia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi suojausta haitallisilta sähkömagneettisilta häiriöiltä. Osissa voi olla jopa sisäänrakennettuja sähköpiirin linjoja.

HighPEEK-projekti käynnistyi syyskuussa, ja se kestää kaksi vuotta. Projektin lopussa valmistettavat osat soveltuvat avaruuskäyttöön. Seuraava askel tästä tulee olemaan muoviosien valmistus osaksi oikeaa avaruusalusta.

Ilmatieteen laitos johtaa suomalaista konsortiota, jossa ovat mukana myös Aalto-yliopiston ADDLab, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Carbodeon Oy, Helsingin yliopiston Kemian osasto ja Maker3D Oy.

Lue myös: Suomalaisen satelliitin avaruusmatka päättyi – Aalto-2 tuhoutui tähdenlentona yöllä

Kommentoi Facebookissa