Suomen ensimmäiset koronarokotukset annettiin – ”Tämä on alku sille, että saamme epidemian loppumaan”

Ensimmäisten joukossa rokotettavana HUS:ssa oli Andrea Nummi.

Ensimmäisten joukossa rokotettavana HUS:ssa oli Andrea Nummi. (Kuva HUS)

Ensimmäisestä rokotusannoksesta menee neljä viikkoa, ennen kuin rokotteesta saa täyden tehon.

KORONAVIRUS Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri aloitti henkilökunnan rokottamisen sunnuntaina 27.12. samaan aikaan useiden EU-maiden kanssa. Ensimmäisenä rokotteen saivat kuusi työtekijää, jotka työskentelevät teho-osastolla, päivystyksessä ja keuhko-osastolla.

– Ensimmäisestä rokotusannoksesta menee neljä viikkoa ennen kuin rokotteesta saa täyden tehon. Tämä on alku sille, että saamme epidemian loppumaan, sanoo hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä.

Ensimmäiset rokotettavat vasemmalta oikealle Kirsi Mustalammi, Markus Norrgård, Timo Suonsyrjä, Eija Koponen, Benny Hellqvist, Andrea Nummi.
Ensimmäiset rokotettavat vasemmalta oikealle Kirsi Mustalammi, Markus Norrgård, Timo Suonsyrjä, Eija Koponen, Benny Hellqvist, Andrea Nummi. (Kuva HUS)

Ensimmäisenä erikoissairaanhoidossa rokotetaan koronaviruspotilaiden ja epäilyjen hoitoon sekä näytteenottoon ja diagnostiikkaan osallistuva henkilökunta. Rokotettaville annetaan toinen annos rokotetta kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta.

– Nyt annettu rokote suojaa vakavalta taudilta ja se antaa turvallisuudentunteen rokotetuille. On tärkeää, että kaikkia voimassa olevia varotoimia noudatetaan edelleen. Ohjeet kasvomaskien käytöstä, käsihygieniasta ja turvaväleistä ovat jatkossakin voimassa. Ennen kuin väestö on rokotettu ja laumasuoja saavutettu, menee kuukausia ennen kuin epidemia on ohitettu. Rokotteet ovat ulospääsy epidemiasta, toteaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Rokotukset jatkuivat vielä sunnuntaina. Lisää henkilökuntaa rokotetaan vielä ennen uutta vuotta.

Lue myös: Ensimmäiset koronarokotteet saapuivat Suomeen – ”Rikolliset tahot ovat näistä kiinnostuneita”

Kommentoi Facebookissa