Suomen evakuointioperaatio päättyi – itsemurhaiskuissa Kabulin lentokentän luona kuoli lähes sata ihmistä

Sekä ulkoministeriön henkilökunta että Puolustusvoimien suojausosasto ovat poistuneet Afganistanista.

Sekä ulkoministeriön henkilökunta että Puolustusvoimien suojausosasto ovat poistuneet Afganistanista. (Kuva Puolustusvoimat)

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Afganistaniin jäi kymmeniä ihmisiä autettavien listalta.

AFGANISTAN Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja ulkoministeri Pekka Haavisto kertovat, että Suomen evakuointioperaatio Afganistanissa on päättynyt ja sekä ulkoministeriön henkilökunta että Suomen Puolustusvoimien suojausosasto ovat poistuneet maasta.

Suomi evakuoi Afganistanista noin 340 henkilöä, mutta joitain kymmeniä evakuointilistalla olevia jäi Haaviston mukaan vielä Afganistaniin.

– Heitä avustetaan edelleen, ulkoministeri Pekka Haavisto lupasi.

Afganistaniin jääneitä pyritään auttamaan kansainvälisten tahojen avulla. Toimintaa vaikeuttivat huonojen turvallisuusolojen lisäksi talibanien tiesulut, jotka hankaloittivat pääsyä Kabulin lentokentälle, josta evakuointilennot lähtivät.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi, että suomalaiset suojausjoukot eivät joutuneet välittömiin vaaratilanteisiin, vaikka Kabulin lentokentän läheisyydessä tapahtui torstaina kaksi itsemurhaiskua.

Uutistoimisto Reutersin mukaan lentokentän portin sekä läheisen hotellin vieressä tapahtuneiden kahden pommi-iskun jäljiltä on kuollut 72 siviiliä. Talibanin nimettömän virkamiehen mukaan räjähdyksissä menehtyi 28 talibania. Amerikkalaisia kuoli 13 sotilasta. Loukkaantuneita on kaikkiaan jopa satoja.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut Isis-terroristijärjestön Afganistanin haara, joka tunnetaan nimellä Isis-K. Presidentti Joe Biden on saanut arvostelua osakseen evakuointioperaation sekavuudesta.

– Me emme unohda, me emme anna anteeksi, saamme teidät kiinni ja panemme teidät maksamaan, Biden vakuutti televisioidussa puheessaan.

Hän kertoi pyytäneensä Pentagonia laatimaan suunnitelman, jossa Yhdysvallat vastaisi voimalla ja tarkkuudella valitsemassaan paikassa ja hetkessä. Eri maiden tiedusteluorganisaatioilla oli etukäteen tieto itsemurhaiskujen kohonneesta uhasta.

Lue myös: Maahanmuuttoviraston käsittelyssä on yli 300 afganistanilaisten turvapaikkahakemusta – tällä hetkellä ei kielteisiä päätöksiä

Kommentoi Facebookissa