Maahanmuuttoviraston käsittelyssä on yli 300 afganistanilaisten turvapaikkahakemusta – tällä hetkellä ei kielteisiä päätöksiä

Suomi evakuoi paikallisia suurlähetystön nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, EU-edustuston ja puolustusliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Suomi evakuoi paikallisia suurlähetystön nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, EU-edustuston ja puolustusliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään. (Kuva Puolustusvoimat)

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on kokonaisuutena edelleen alhainen.

AFGANISTAN Valtioneuvoston täydennettyä Afganistan-päätöksiään, aiemmin päätetyn 170 henkilön lisäksi Suomi ottaa vastaan 128 henkilöä, jotka ovat Suomen Kabulin suurlähetystön entisiä työntekijöitä ja turva-alan työntekijöitä perheineen.

Maahanmuuttovirasto huolehtii evakuoitujen ihmisten vastaanotosta Suomessa. Afganistanista saapuneet majoittuvat aluksi vastaanottokeskuksiin eri puolilla maata, kunnes heidän oleskelulupansa on myönnetty.

– Vastaanottokeskuksessa henkilökunta on heitä vastassa ja auttaa heitä Suomeen asettumisessa. Heille järjestetään sopivat asumistilat niin, että esimerkiksi perheet asuvat yhdessä. Majoituksen lisäksi keskukset järjestävät muut tarvittavat palvelut, kuten terveyden- ja sosiaalihuoltoon liittyvät palvelut, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen.

Maahanmuuttovirastolla on valmius majoittaa evakuoidut afganistanilaiset. Vastaanottopaikkojen määrää ei ole tällä hetkellä tarve lisätä Afganistanin tilanteen takia. Vastaanottopaikkakunnista ei anneta tarkempia tietoja julkisuuteen.

Maahanmuuttovirasto vastaa valtioneuvoston päätöksellä Suomeen saapuvien afganistanilaisten oleskelulupien käsittelystä. Henkilöille myönnetään valtioneuvoston päätöksellä oleskelulupa erityisellä humanitaarisella perusteella, eli heitä ei käsitellä turvapaikanhakijoina. Oleskeluluvan kesto on aluksi neljä vuotta. Maahanmuuttovirastolla on valmius käsitellä oleskeluluvat kiireellisesti.

Kun Maahanmuuttovirasto on myöntänyt oleskeluluvan, henkilöt siirtyvät vastaanottokeskuksista kuntiin. Ely-keskukset sopivat kuntien kanssa henkilöiden kuntaan sijoittamisista. Myönnettävään oleskelulupaan sisältyy työnteko-oikeus, eli ihmiset voivat tehdä töitä tai esimerkiksi opiskella Suomessa. Kun henkilö on oleskellut Suomessa neljä vuotta yhtäjaksoisesti erityisellä humanitaarisella perusteella myönnetyllä oleskeluluvalla, hän voi hakea pysyvää oleskelulupaa.

Maahanmuuttoviraston käsittelyssä on yli 300 afganistanilaisten turvapaikkahakemusta. Elokuussa afganistanilaiset ovat jättäneet 69 turvapaikkahakemusta. Näistä noin 50 on hakemuksia, jotka Afganistanista evakuointilennoilla saapuneet ovat jättäneet Suomeen saapuessaan. Nämä ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on tällä hetkellä kokonaisuutena edelleen alhainen. Tammi-elokuussa 2021 on jätetty kaikkiaan 617 ensimmäistä turvapaikkahakemusta. Näistä afganistanilaisten tekemiä hakemuksia oli 132. Uusintahakemuksia on jätetty yhteensä 864 vuoden 2021 aikana. Afganistanin tilanne ei ole näkynyt uusintahakemusten määrissä.

Maahanmuuttovirasto ei tee tällä hetkellä Suomessa oleville afganistanilaisille kielteisiä päätöksiä. Keskeytys on voimassa toistaiseksi, sillä Maahanmuuttovirasto tarkastaa koko Afganistania koskevan maalinjauksen muuttuneen turvallisuustilanteen takia. Myönteisiä päätöksiä tehdään yksiköllisten syiden edellytysten täyttyessä.

Lue myös: Hallitus laajensi evakuoinnit Afganistanista alihankkijan turvamiehiin – henkilöt pyritään tuomaan Suomeen valtion tilauslennolla

Kommentoi Facebookissa