Suomen hallitukselta kansainvälinen tasa-arvopalkinto – ensimmäinen saaja Angela Merkel

Angela Merkel vastaanotti tasa-arvopalkinnon pääministeri Juha Sipilältä Brysselissä.

Angela Merkel vastaanotti tasa-arvopalkinnon pääministeri Juha Sipilältä Brysselissä. (Kuva Juha Roininen)

Palkinnonsaaja ei saa 150 000 euron summaa omaan käyttöönsä vaan ohjaa ne avustuskohteeseen.

SUOMI 100 Pääministeri Juha Sipilä julkisti Brysselissä Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon – International Gender Equality Prize – ensimmäisen saajan. Palkinto myönnetään Saksan liittokansleri Angela Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana.

– Liittokansleri Angela Merkel on noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja hän on esikuva monelle naiselle ja tytölle, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Tasa-arvo on keskeinen arvo satavuotiasta itsenäisyyttään juhlivalle Suomelle.

– Annoimme ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet naisille 1906. Palkinnon myötävaikutuksella haluamme vahvistaa tasa-arvon arvostusta myös muissa maissa eri puolilla maailmaa, pääministeri Juha Sipilä jatkaa.

Suomen hallituksen perustama palkinto on suuruudeltaan 150 000 euroa. Palkinnonsaaja ei saa summaa omaan käyttöönsä, vaan hän ohjaa varat naisten ja tyttöjen asemaa vahvistavaan avustuskohteeseen. Palkintosumma rahoitetaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista.

Liittokansleri Merkelin valitsema palkintokohde julkistetaan Tampereella alkuvuonna 2018 järjestettävässä korkean tason tasa-arvoseminaarissa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Valtioneuvosto myönsi palkinnon riippumattoman palkintolautakunnan tekemän ehdotuksen pohjalta. Palkintolautakuntaan kuuluivat tänä vuonna sen puheenjohtaja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että liittokansleri Angela Merkel on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle. Hän on omalla esimerkillään osoittanut, että naiset voivat päästä ylimmille johtopaikoille.

Kommentoi Facebookissa