Suomen itsemurhaluvut ovat hälyttävän korkeat – ohjeistus auttaa nuoria keskustelemaan turvallisesti netissä

Nuoret keskustelevat itsetuhoisista ajatuksista ja itsemurhista sosiaalisessa mediassa.

Nuoret keskustelevat itsetuhoisista ajatuksista ja itsemurhista sosiaalisessa mediassa. (Kuvituskuva Fotolia)

Turvallinen somekeskustelu poistaa itsemurhiin liittyvää häpeän leimaa ja helpottaa avun hakemista.

MIELENTERVEYS Suomen itsemurhaluvut ovat Euroopan mittakaavassa hälyttävän korkeat. MIELI Suomen Mielenterveys ry tukee suomenkielisen Chatsafe-ohjeistuksen avulla nuoria, jotka keskustelevat itsemurhista sosiaalisessa mediassa.

Euroopan Unionin jäsenmaista suomalaiset 15–24-vuotiaat nuoret tekevät viidenneksi eniten itsemurhia väkilukuun suhteutettuna. Tästä syystä MIELI on tuonut Facebookin avustuksella Suomeen Australiassa kehitetyn kampanjan ja ohjeistuksen, jonka avulla pyritään tukemaan niitä nuoria, jotka ovat tekemisissä itsetuhoisuuden ja -murhien kanssa sosiaalisessa mediassa.

Ohjeistus nimeltään #chatsafe – Opas nuorille turvalliseen verkkoviestintään itsemurhasta julkistettiin toissa syksynä ja se on Facebookin alustojen kautta yli 2,5 miljardin käyttäjän saatavilla. Nyt se on käännetty myös suomeksi. Tarkoituksena on auttaa keskustelemaan teemasta turvallisesti silloin, kun keskustelulle on tarvetta.

– Nuoret keskustelevat itsetuhoisista ajatuksista ja itsemurhista sosiaalisessa mediassa. Näiden ohjeiden myötä haluamme auttaa nuoria puhumaan tästä vaikeasta teemasta turvallisesti, kertoo MIELI ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen.

Kehittämisessä mukana olleet nuoret pitävät ohjeistusta erittäin tervetulleena. Satu Sutelainen toivoo, että ohjeistus ja neuvot hyödyttäisivät myös nuorten itsensä lisäksi heidän lähellään olevia aikuisia kuten vanhempia, opettajia ja mielenterveyden ammattilaisia.

– Chatsafe-ohjeistus antaa ohjeita siihen, miten vastata henkilölle, jolla saattaa olla itsetuhoisia ajatuksia. Tämän lisäksi se tarjoaa mahdollisesti itsetuhoiselle nuorelle apua selviytymiseen sekä siihen, miten omasta kokemuksesta voi kertoa turvallisesti, Satu Sutelainen kertoo.

Chatsafe-projekti oli osa Australian hallituksen kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa. Facebook avusti ohjeistuksen lanseeraamista Suomessa käännättämällä sen suomeksi.

Lue myös: Alle puolet itsemurhaa ajattelevista etsii apua mielenterveyspalveluista – hakemista vaikeuttaa häpeä

Kommentoi Facebookissa