Suomen kuuluisin fakiiri Weltsu sairastaa kurkkusyöpää – ”Olen elämäni vaikeimman tempun äärellä”

Weltsu suunnitteli vielä muutama vuosi sitten uutta temppua, mutta sairaus pakotti artistin luopumaan haaveistaan.

Weltsu suunnitteli vielä muutama vuosi sitten uutta temppua, mutta sairaus pakotti artistin luopumaan haaveistaan. (Kuva Anne Anttila)

Fakiirina tunnettu Veli-Matti ”Weltsu” Lehtikangas on kieltäytynyt perinteisistä syöpähoidoista.

SUOMI 100 Oulaistelaisessa kerrostaloyksiössä istuu hiljainen mies. Farkkuihin pukeutuneella miehellä on kädessään sammunut piippu ja edellispäivän paikallislehti.

Jossakin kaukana visertää lintu. Ruskeat silmät luovat ystävällisen, mutta hyvin surumielisen katseen.

– Ei tässä näin pitänyt käydä. Vastahan minä juhlin kuusikymppisiä ja henkinen almanakkakin oli täynnä kivoja asioita. Uusia hulluttelujakin mietin. Ajatuksissa oli temppu, jonka myötä olisin voinut heittäytyä hyvillä mielin vapaaherran rooliin, Veli-Matti Weltsu Lehtikangas puhelee.

Pari vuotta sitten kaikki kuitenkin muuttui. Ahkerana eränkävijänä tunnettu Weltsu oli jo pidemmän aikaa kärsinyt sitkeästä yskästä sekä pitkittyneestä kurkkukivusta.

– Flunssaksi luultiin ja flunssana myös hoidettiin. Vasta siinä vaiheessa, kun kipu kurkussa muuttui polttavaksi ja ääni käheytyi, hakeuduin tarkempiin tutkimuksiin. Lopputulos oli isku vyön alle. Tieto kurkkusyövästä veti monissa liemissä pyöritetyn fakiirinkin hiljaiseksi, Weltsu sanoo.

Saatuaan syöpädiagnoosin Weltsu muistelee tunteneensa samanaikaisesti sekä suurta helpotusta että jäätävää pelkoa.

– Olotila oli kuin pesukoneessa pyörivällä nallekarhulla. Tiesin, että sairauden myötä elämän askelmerkit muuttuvat, mutta miten? Sitä en uskaltanut edes ajatella.

– Suljin puhelimen ja vetäydyin metsämökin rauhaan. Erämaa on parantanut ennenkin miehen mielen, joten lähdin hakemaan elämälleni uutta suuntaa luontoäidin sylistä, Weltsu kuvailee.
– Suljin puhelimen ja vetäydyin metsämökin rauhaan. Erämaa on parantanut ennenkin miehen mielen, joten lähdin hakemaan elämälleni uutta suuntaa luontoäidin sylistä, Weltsu kuvailee. (Kuva Anne Anttila)

Fakiirin testamentti

Weltsu sanoo viettäneensä ensimmäiset diagnoosin jälkeiset päivät yksin.

– Suljin puhelimen ja vetäydyin metsämökin rauhaan. Erämaa on parantanut ennenkin miehen mielen, joten lähdin hakemaan elämälleni uutta suuntaa luontoäidin sylistä, fakiiri kuvailee.

Hurjista tempuistaan tunnettu Weltsu Lehtikangas sanoo taistelevansa syöpää vastaan fakiirimaisin keinoin.

– Siinä vaiheessa, kun lääkäri ilmoitti elinaikaennusteekseni puoli vuotta, tein rohkean päätöksen. Kiitin ja kieltäydyin kaikista hoidoista.

Weltsun mukaan päätöksen taustalla oli myös aikaisemmin laadittu hoitotestamentti.

– Olen sopinut läheisteni kanssa, että elän ja kuolen ilman apuvoimia. Keinotekoinen hengissä pitäminen ei ole minua varten, Weltsu kertoo.

Puolen vuoden elinaikaennuste on kuitenkin umpeutunut jo useampaan kertaan.

– Tässä sitä vielä keikutaan. Vointi on olosuhteet huomioon ottaen kohtalainen ja ajoittain jopa hyvä. Tulevaisuudesta en kuitenkaan tiedä, mutta niin kauan kuin jalat nousevat ja pää pelaa, pysyn päätöksessäni. Sen verran annan kuitenkin periksi, että jos kivut alkavat hallitsemaan elämääni, suostun kipua lievittäviin hoitoihin, Weltsu sanoo.

Matti Jämsän jalanjäljillä

Fakiiri Weltsuksi nimetty Veli-Matti Lehtikangas nousi suuren kansan tietoisuuteen 1980-luvulla, jolloin rohkea telakkatyöläinen rentoutui jalkapuussa, hiilillä kävellen tai hautautui elävältä.

Viiden lapsen isä pitää temppuilun esikuvana hullunrohkeista reportaaseistaan tunnettua Matti Jämsää. Myös legendaarinen toimittaja Veikko Ennala toimi omalla tavallaan Weltsun innoittajana.

– Olen aina tykännyt rikkoa rajoja. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun parivaljakko Jämsä–Ennala tempaisi sokan irti, innostuin tosissani temppuilusta, Weltsu luonnehtii.

Sairastumisensa jälkeen Veli-Matti Lehtikangas on oppinut entisestään tuntemaan rajansa. Piippukin on siirtynyt koristeeksi.
Sairastumisensa jälkeen Veli-Matti Lehtikangas on oppinut entisestään tuntemaan rajansa. Piippukin on siirtynyt koristeeksi. (Kuva Anne Anttila)

Suomen ainoan fakiirin viittaa kantava Weltsu Lehtikangas muistelee 34 vuotta kestänyttä uraansa suurella kiitollisuudella.

– Hiilillä kävelyllä aloitin ja haudassa makaamisen maailmanennätykseen lopetin. Olen saanut hullutella niin sanotusti koko rahan edestä. Jokainen temppu on pitänyt sisällään myös oman opetustarinansa. Fakiirina olen oppinut tuntemaan jopa oman peilikuvani. Mielen ja kehon hallinnasta on ollut valtavasti hyötyä myös tavallisessa arjessa, Weltsu hymähtää.

Kutsu Duudsoneilta

Vaikka parivaljakko Ennala-Jämsä ovat olleet Weltsun suurimpia esikuvia, niin kovaksi kolmoseksi nousi myös yhdysvaltalainen illusionisti ja stuntman, David Blaine.

– Kaveria ei ole pidätellyt mikään. Suunnittelin vielä muutama vuosi sitten, että teen comebackin ja päätän urani lopullisesti haastamalla Blainen ”fakiirien kaksintaisteluun”. Tempuksi olisi valikoitunut tuttu ja turvallinen elävältä hautaaminen, Weltsu paljastaa naureskellen.

Vaikka kaksintaistelu ei toteutunutkaan, niin vuosien varrella oulaistelaisfakiirilla riitti kysyntää myös erilaisissa viihdeohjelmissa. Muutama vuosi sitten kutsu tuli myös Duudsoneilta.

– Tiedän kuitenkin rajani, joten olen tietoisesti vetäytynyt taka-alalle. Näillä vuosikymmenillä ei ole enää turvallista ryhtyä hulluttelemaan, sillä vaikka mieli on edelleen fakiirin, niin kroppa kapinoi vastaan. Myönnettävä se on, temppuilut ovat osaltani nyt historiaa, Weltsu toteaa.

Weltsun hurjimmat temput 1983–2000

* Tulisilla hiilillä kävely

* Makaaminen ja istuminen sekä piikkimatolla että lasinsirpaleiden päällä

* Jalkapuussa istuminen 15 vuorokauden ajan

* Haudassa makaaminen kahdeksan vuorokauden ajan. Maailmanennätys.

* Yhtäjaksoinen valvominen 34 vrk 20 minuuttia.

Kommentoi Facebookissa