Suomen laajin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa – KRP:n päällikkö kritisoi syyttäjää

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa Suomen rikoshistorian suurin poliisirikosoikeudenkäynti, jonka uskotaan venyvän loppuvuoteen.

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa Suomen rikoshistorian suurin poliisirikosoikeudenkäynti, jonka uskotaan venyvän loppuvuoteen. (Kuva AOP)

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot muuttui viime kuukausina todistajasta syytetyksi.

POLIISIRIKOS Tänään Helsingin käräjäoikeudessa alkaa Suomen rikoshistorian suurin poliisirikosoikeudenkäynti suullisella käsittelyllä. Tutkinta on kestänyt viisi vuotta, todistajia on kymmeniä ja aineistoa tuhansia sivuja. Oikeudenkäynnin uskotaan venyvän ainakin loppuvuoteen.

Syytettyinä ovat entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen entinen päällikkö Jukka Riikonen, nykyinen päällikkö Lasse Aapio sekä yksi nimeämätön poliisi. Lisäksi syytetään Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota sekä kahta hänen alaistaan. Kaikki kiistävät syyllisyytensä.

Syytteet koskevat Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikön laiminlyöntiä tietolähteiden käytön kirjaamisessa ja tietolähteiden rekisteröimisessä sekä esimiesten laiminlyöntiä puuttua viipymättä tiedossa olleisiin virheisiin.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti vain päivää ennen käsittelyä syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta myös Keskusrikospoliisin päällikköä Robin Lardotia vastaan. Lardot oudoksuu saamaansa syytettä, sillä hän oli esitutkinnassa todistajana, kunnes vasta viimeisinä kuukausina rooli muuttui.

Tutkinnanjohtajana toiminut syyttäjätaustainen henkilö esitti Lardotin esitutkinnan lopettamista, mutta valtakunnansyyttäjä päätti nostaa syytteen. Teko ajoittuu vuosille 2010‒2013, ja syyte koskee Lardotin toimia Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä.

Lardot sanoo Ylelle antaneensa tammikuussa 2013 Poliisihallituksessa määräyksen, jonka perusteella tietolähdetoiminnassa olevat epäkohdat korjattiin ja tietolähdetoimintaa koskevaa sääntelyä kiristettiin.

– Muutos oli se, että myös satunnaiset tietolähteet tuli rekisteröidä samantien tietolähteeksi. Sen lisäksi kaikki Suomen poliisiyksiköt velvoitettiin noudattamaan tietolähdetoimintaa koskevaa sääntelyä, Lardot kommentoi Ylelle.

Robin Lardot uumoilee, että valtakunnansyyttäjä on halunnut syytteeseen koko poliisijohdon. Laillisuusvalvonnasta vastaavan henkilön kohdalta syyteoikeus ehti kuitenkin vanhentua. Lardot sanoo olleensa myös silloisen sisäministeri Päivi Räsäsen tekemän tutkintapyynnön takana.

– Kun tulin tietämään loppuvuonna 2013, ettei Helsingin poliisilaitoksella ole rekisteröityjä tietolähteitä, kehotin tuolloin ministeri Räsästä tekemään asiassa tutkintapyynnön, Lardot toteaa.

Lue myös: KRP:n päällikköä Robin Lardotia koskeva esitutkinta valmistui – virkavelvollisuuden rikkominen syyteharkintaan

Kommentoi Facebookissa