Suomen olympiajoukkueeseen jopa 60 urheilijaa

Suomen olympiajoukkueen koko Pariisin kisoihin on hahmottumassa

OLYMPIALAISET Ensi heinä-elokuussa järjestettäviin Pariisin olympiakisoihin on valittu nyt 21 suomalaisurheilijaa. Olympiajoukkueen lopullinen koko tulee olemaan kuitenkin huomattavasti suurempi.

Suomen joukkueen johtaja Leena Paavolainen arvioi, että Pariisissa Suomea edustaisi kuutisenkymmentä urheilijaa.

– Näkymä kohti olympialaisia on tällä hetkellä positiivinen. Edelleen odotusarvo on, että meillä on noin 60 yksilöurheilijan joukkue, kommentoi Paavolainen Olympiakomitean tiedotteessa.

Mikäli Paavolaisen arvio 60 suomalaisesta olympiaurheilijasta toteutuisi, olisi Suomen kesäolympiajoukkue suurin sitten Sydneyn 2000 kisojen. Tuolloin Suomea edusti olympialaisissa 70 urheilijaa.

Suomen historian pienin joukkue kesäolympialaisissa nähtiin Los Angelesissa 1932. Silloin suomalaisia oli mukana pitkän kisamatkan aiheuttamien taloudellisten rajoitteiden takia vain 40.

Tokiossa 2021 Suomella oli jalkeilla 45 urheilijan joukkue. Se oli historian toiseksi pienin. Rio de Janeirossa 2016 Suomella oli historian kolmanneksi pienin olympiajoukkue.

Menestyskään ei ole vakuuttanut. Riossa Suomelle ainoan mitalin toi nyrkkeilypronssin saavuttanut Mira Potkonen. Tokiossa Potkonen nyrkkeili pronssia ja toisen pronssin Suomelle toi uimari Matti Mattsson, joka on lunastanut paikan myös Pariisin olympialaisiin.

Suomi voi saada kesäolympialaisiin myös palloilujoukkueen ensi kertaa 44 vuoteen. Miesten koripallomaajoukkue Susijengi osallistuu heinäkuun alussa Espanjassa olympiakarsintoihin.

Edellisen kerran suomalainen palloilujoukkue oli mukana kesäolympiakisoissa Moskovassa 1980. Silloin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pääsi mukaan, kun Länsi-Saksa ja Norja boikotoivat kisoja.

Susijengin pääsy Pariisiin olisi merkittävä saavutus. Onhan olympiakoripallossa mukana vain 12 maata.

Pariisin olympiakisojen avajaiset järjestetään 26. heinäkuuta ja päättäjäiset 11. elokuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomella jättikokoinen joukkue yleisurheilun EM-kisoissa

Kommentoi Facebookissa