Suomen pienin joulukatu avattiin – ”Kitukränn on raumalaisille lähes pyhä paikka”

Valo- ja ääniteoksen on suunnitellut ja toteuttanut raumalainen taiteilija Jaakko Niemelä. (Kuva Kari Kallonen)

Valeikkunoiden äänimaailmassa lapset kertovat ikkunoista ja niiden takana tapahtuvista asioista.

JOULUKATU Vanhan Rauman Kitukränn on muuttunut joulun ajaksi Suomen pienimmäksi joulukaduksi. Teos on osa pitsikaupungin jouluhanketta, Kitukränn puolestaan on kisannut leikkimielellä Suomen kapeimman kadun arvonimestä.

Suomen pienin joulukatu rakentuu talojen seinään kiinnitetyistä viidestä valeikkunasta, joihin heijastetaan valolla taiteilijan piirtämiä kuvia. Teoksen äänimaailmaan kuuluvat kodin äänet sekä lasten kertomukset ikkunoista ja niiden takana tapahtuvista asioista. Ikkunoiden kohdalla kannattaakin pysähtyä kuuntelemaan.

Valo- ja ääniteoksen on suunnitellut ja toteuttanut raumalainen taiteilija Jaakko Niemelä. Niemelän teosten keskeinen elementti on valo, hän on kiinnostunut luonnonvalon ja keinovalon yhdistämisestä sekä varjoista ja pimeydestä.

– Työ tuntui aluksi haasteelliselta, koska Kitukränn on raumalaisille lähes pyhä paikka. Ideani lähti kahdesta asiasta, puukaupungin perinteisiin kuuluvista valeikkunoista sekä Vanhan Rauman joulukalenteri-ikkunoista, kuvataiteen valtionpalkinnon aikoinaan saanut Jaakko Niemelä kertoo.

Suomen pienin joulukatu on suunniteltu toteutuspaikan ja kohteen ehdoilla. Teoksen toteuttajaryhmään kuuluivat taiteilija Jaakko Niemelän lisäksi Jussi Merikallio, Antti Kalin ja Markku Pekonen.

Vanhan Rauman joulukalenteri-ikkunat ovat puolestaan asukkaiden suunnittelemat 24 jouluista ikkunakoristelua, jotka ovat ohikulkijoiden nähtävinä loppiaiseen asti. Ne, kuten myös Suomen pienin joulukatu, ovat Vanha Rauma Yhdistyksen alkuperäisidea. Yhdistys palkittiin Rauman kaupungin kulttuuripalkinnolla.

Vanha Rauma sai Unescon maailmanperintöstatuksen vuonna 1991, ja viettää nyt juhlavuottaan.

  • Teos on esillä Kitukrännissä joka päivä 6.–26.12. klo 15.30–22.
  • Kirjoittaja kuuluu Vanha Rauma Yhdistyksen hallitukseen.

Lue myös: Tässä on Suomen kapein katu – kun Kitukränn kisasi Kissanpiiskaajankujan kanssa

Kommentoi Facebookissa