Suomen Punainen Risti lähettää apua Marokon maanjäristyksestä kärsiville – avun tarve kasvaa pelastustöiden edetessä

Marokon Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ovat etsineet kadonneita, antaneet ensiapua sekä kuljettaneet loukkaantuneita sairaaloihin. (Kuva Marokon Punainen Puolikuu)

Kotinsa menettäneet ja loukkaantuneet tarvitsevat juuri nyt kipeimmin ruokaa, vettä ja suojaa.

MAANJÄRISTYS Suomen Punainen Risti lähettää rahallista apua sekä avustustyöntekijän tukemaan Marokon Punaisen Puolikuun työtä tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Juuri nyt kotinsa menettäneet tarvitsevat ruokaa, puhdasta vettä ja suojaa. Suomesta lähetettävä apu ohjataan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioon.

Suomen Punainen Risti ohjaa operaatioon 800 000 euroa, joista 700 000 euroa on Suomen ulkoministeriön tukea ja 100 000 euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitettuja varoja. Lisäksi Suomen Punaisen Ristin lähettämä avustustyöntekijä siirtyy tukemaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatiota Beirutista käsin.

– Kotinsa menettäneet ja loukkaantuneet tarvitsevat juuri nyt kipeimmin ruokaa, vettä ja suojaa. Terveyspalveluja ja puhdasta vettä tarvitaan nopeasti, jotta vältytään epidemioilta ja uusilta katastrofeilta katastrofin sisällä. Seuraamme paikallisen Punaisen Puolikuun avunpyyntöjä, ja tarvittaessa meillä on valmius lähettää myös materiaaliapua, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Marokon Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ovat heti katastrofin alusta lähtien etsineet kadonneita, antaneet ensiapua sekä kuljettaneet loukkaantuneita sairaaloihin ja evakuoineet ihmisiä turvaan järistyksessä vaurioituneista rakennuksista. Katkenneet tiet ja tuhoutunut infrastruktuuri hankaloittavat auttamistyötä.

– Aiemmista katastrofeista tiedämme, että maanjäristyksen jälkeen avun tarve paljastuu vähitellen. Jokaista järistyksessä menehtynyttä kohden on monia, jotka ovat menettäneet kotinsa ja läheisensä. Siksi järistyksestä selvinneet tarvitsevat apua vielä pitkään, Saarikoski muistuttaa.

Kansainvälinen Punainen Risti myönsi omasta katastrofirahastostaan heti järistyksen jälkeen miljoona Sveitsin frangia eli noin miljoona euroa paikallisen Punaisen Puolikuun hätäaputyöhön. Myös Suomen Punainen Risti on osallistunut rahastoon omasta katastrofirahastostaan. Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston varoja ei ole ennalta sidottu tiettyyn avustuskohteeseen, ja siksi niillä voidaan käynnistää avustustyö nopeasti katastrofin sattuessa.

Suomen Punainen Risti seuraa tarkasti myös mahdollisia Punaisen Puolikuun avunpyyntöjä Libyasta, jossa Punaisen Puolikuun tiimit toimivat erittäin vaikeissa olosuhteissa auttaakseen massiivisissa tulvissa loukkaantuneita ja kotinsa menettäneitä. Tiimit etsivät kadonneita, evakuoivat ihmisiä turvaan ja antavat ensiapua loukkaantuneille. Suomen Punaisella Ristillä on valmius tukea Libyan Punaisen Puolikuun avustustyötä tarpeen mukaan.

Marokon sisäministeriön mukaan maanjäristyksessä kuolleiden määrä on jo lähes 3000 henkeä ja lisäksi kaksinkertainen määrä  ihmisiä on loukkaantunut.

Lue myös: Vaatteiden päätymisessä uudelleen käyttöön on parantamisen varaa – jopa viidesosa heitetään roskikseen

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston lahjoitustiedot

Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)

Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900

Puhelimitse numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm)

Lahjoita verkossa: punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/

Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5186.

Kommentoi Facebookissa