Suomen uinnin noste jatkui EM-kisoissa – hyvältä näyttää

Ida Hulkko on uimareidemme kärkinimiä.

Ida Hulkko on uimareidemme kärkinimiä. (Kuva Uimaliitto)

Ida Hulkko jäi uinnin lyhyen radan EM-kisoissa täpärästi mitaleilta, mutta Suomen joukkueen kokonaispanos oli kisoissa erittäin lupaava.

UINTI Uinnin lyhyen radan EM-kisat päättyivät Kazanissa sunnuntaina. Odotetusti parhaasta suomalaistuloksesta vastasi Ida Hulkko, joka ui 50 metrin rintauinnin finaalissa neljänneksi.

Hulkko kellotti finaalissa ajan 29.82. EM-mitali jäikin Hulkolta vain kahden sadasosan päähän.

– Uinti oli perussuorittamista ja loppu meni vähän pakottamiseksi. Ehdottomasti mitali oli otettavissa ja se oli tavoitteeni. Kyllä se jäi niin pienestä kiinni ja niin paljon tuli virheitä, että se ärsyttää eniten. Jos olisin saanut uitua omalla tasollani ja pidettyä uinnin kasassa, niin olisi se mitali sieltä tullut, Hulkko kommentoi Uimaliiton tiedotteessa

Hulkon hyvä suoritus ei tullut yllätyksenä. Tällä kaudella hän on mennyt roimasti eteenpäin, mikä näkyi jo Tokion olympialaisissa. Siellä hän ui 100 metrin rintauinnissa välieriin uudella Suomen ennätysajalla.

Hulkko vaatii itseltään kuitenkin enemmän.

– Minun pitäisi saada enemmän nälkää. Tokion olympialaisten jälkeen olen kisannut niin paljon, että on jäänyt se nälkä pois ja kisoista on tullut rutiinia. Pitää saada rakennettua hyvä kisafiilis, vaikka kisoja on paljon alla. (Loppukautena) lähden hakemaan revanssia. MM-kilpailuissa on samoja uimareita ja samanlaiset mahdollisuudet, katsotaan, että siellä sadasosat ovat sitten minun puolellani, Hulkko kertoo.

Suomen kymmenen uimarin joukkue saavutti Kazanin EM-kisoissa kuuden kilpailupäivän aikana kuusi henkilökohtaista finaalipaikkaa, kaksi viestifinaalipaikka sekä 19 välieräpaikkaa. Yhteensä viikon aikana Suomen ennätyksiä kauhottiin peräti yhdeksän.

– Suomen uinnin taso on noussut. Olen vaikuttunut joukkueen tasosta ja suorituksista. Suomessa tehdään laadukasta valmennustyötä uinnissa ja arkiharjoittelussa. Parhaat pääsevät harjoittelemaan parhaiden kanssa ja se näkyy, Uimaliiton valmennuspäällikkö Tommi Pulkkinen kommentoi tiedotteessa.

Kaikki Suomen uimarit etenivät iltauinteihin EM-kilpailuissa. Suomen ennätysten lisäksi uimarit tekivät lukuisia henkilökohtaisia ennätyksiä viikon aikana.

– Ei ole mikään itsestäänselvyys, että uimarit tekevät onnistumisia juuri arvokilpailuissa. Uskon, että tässä näkyy joukkueen erinomainen henki, joka konkretisoituu siinä, että uskalletaan suorittaa ja joukkueelta saa siihen tukea, Pulkkinen kertoo.

Ida Hulkko ui EM-finaalissa neljänneksi 50 metrin rintauinnin finaalissa ja seitsemänneksi 100 metrin rintauinnin finaalissa, Mimosa Jallow ui viidenneksi sekä 50 että 100 metrin selkäuinnissa ja Laura Lahtinen oli seitsemäs 200 metrin perhosuinnin finaalissa. Naisten 4×50 metrin sekauintiviestissä Suomen joukkue sijoittui kuudenneksi ja sekajoukkueen 4×50 metrin sekauintiviestissä Suomen joukkue oli seitsemäs.

Olli Kokko ui viikon aikana neljä uutta lyhyen radan Suomen ennätystä, kahdesti 100 metrin ja kahdesti 50 metrin rintauinnissa. Mimosa Jallow paransi nimissään olleita 50 metrin ja 100 metrin selkäuinnin SE-aikoja. Ronny Brännkärr paransi syksyllä uimaansa 100 metrin selkäuinnin Suomen ennätystä ja rikkoi Jani Sievisen vuonna 1996 uiman 100 metrin sekauinnin SE-ajan.

– Meillä on nuoria uimareita, jotka ovat nousseet aivan kansainväliselle huipputasolle. Toivon, että tämä luo myös uskoa nuoriin uimareihin ympäri Suomea siitä, että meiltä voi nousta kansainväliseen kärkeen uinnissa, Pulkkinen sanoo.

Suomalaisen uintikauden 2021 kohokohta oli tietysti Matti Mattssonin olympiamitali Tokiosta. Mattsson ui pronssia 200 metrin rintauinnissa ja saavutti Suomeen ensimmäisen uinnin olympiamitalin sitten Jani Sievisen 1996 saavuttaman olympiahopean.

Viime toukokuussa pitkän radan EM-kisoissa Ari-Pekka Liukkonen voitti kultaa 50 metrin vapaauinnissa ja Ida Hulkko nappasi hopeaa 50 metrin rintauinnissa. Arvokisojen osalta vuosi oli suomalaisittain upein pitkiin aikoihin ja väite Suomen uinnin tason kovasta nosteesta on täysin perusteltu.

Teksti Otto Palojärvi / Uimaliiton tiedote

Lue myös: Matti Mattssonin mitali pelastus Suomelle – totaalista fiaskoa ei tullutkaan

Kommentoi Facebookissa