Matti Mattssonin mitali pelastus Suomelle – totaalista fiaskoa ei tullutkaan

Matti Mattsson voitti Tokion olympialaisissa 200 metrin rintauinnin pronssia (Kuva AOP)

Matti Mattsson voitti Tokion olympialaisissa 200 metrin rintauinnin pronssia. (Kuva AOP)

Suomi vältti Tokiossa täydellisen häpeän, kun Matti Mattsson voitti 200 metrin rintauinnissa pronssimitalin.

OLYMPIALAISET Matti Mattssonin 200 metrin rintauinnin olympiapronssimitali on ehkä vain pronssimitali, mutta erittäin merkittävä mitali Suomelle. Mitalillaan Mattsson palautti uskoa suomalaiseen kesäolympiaurheiluun.

Ennen Tokion kisoja monissa ennakoissa arvioitiin, ettei Suomi saisi Tokiosta välttämättä yhtään mitalia. Arviot olivat sikäli realistisia, että ne perustuivat tilastoihin.

Mattsson oli alkuerissä ja välierissä kovassa vireessä. Niiden uintien jälkeen mitali tuntui jo realistiselta ajatukselta ja loppukilpailussa Mattsson pamauttikin pronssille uudella Suomen ennätyksellä.

Mattsson toi Suomelle ensimmäisen uinnin olympiamitalin 25 vuoteen. Atlantassa 1996 Jani Sievinen ui hävityn hopeamitalin koettuaan 200 metrin sekauinnin olympiafinaalissa ensimmäisen tappionsa yli kolmeen vuoteen.

Hanna-Maria Seppälä voitti 2003 MM-kultaa 100 metrin vapaauinnissa, mutta ei suurista odotuksista huolimatta yltänyt olympiamitaleille. Hän oli Pekingin 2008 olympialaisissa neljäs.

Rio de Janeiron 2016 olympialaisten yhteydessä puhuttiin Suomen uinnin kriisistä. Tänä vuonna kriisipuheet kuitenkin hälvenivät, kun Ari-Pekka Liukkonen ui EM-kultaa ja Ida Hulkko EM-hopeaa.

Mattssonin pronssiuinnin myötä Suomen uintiurheilu saa jälleen positiivista julkisuutta. Nyt ei tarvitse hehkuttaa mitaleita lyhyen radan kisoista, kun mitali tulee kunnon kisoista, olympialaisista, joissa kaikki parhaat ovat mukana.

Rio de Janeiro 2016 oli surullinen luku suomalaista olympiahistoriaa. Mira Potkosen nyrkkeilypronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi.

Tokiossa 2020 (2021) Suomi on jo menestynyt Rion kisoja paremmin. Mattsson otti pronssia ja Eetu Kallioinen oli skeet-ammunnassa neljäs. Riossa toiseksi paras suomalaissijoitus oli Tuula Tenkasen purjehduksen viitostila.

Täydellisen häpeän Suomen olympiaurheilu ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö ovat nyt välttäneet. Mutta yksi pronssimitali ei vielä riitä tyydyttämään Suomen penkkiurheilukansan vaatimuksia.

Olympiakomitean tavoitteena Tokiosta oli neljä mitalia, mikä toki myönnettiin epärealistiseksi. Mutta onko se sittenkään epärealistinen tavoite? Tuula Tenkanen taistelee mitalista laser radial-purjehduksessa. Painija Arvi Savolainen ja rullalautailija Lizzie Armanto ovat hekin mitaliehdokkaita.

Parjatulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksiköllä on aihetta toivoon. Olympialaiset jatkuvat vielä kymmen päivää.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Matti Mattsson ui upeasti olympiapronssia!

Kommentoi Facebookissa