Suomen ennätys ja finaalipaikka – Sara Kuivistolla ja Topi Raitasella kova vire Tokiossa!

Sara Kuivisto juoksi Tokion olympialaisissa 800 metrillä Suomen ennätyksen (Kuva AOP)

Sara Kuivisto juoksi Tokion olympialaisissa Suomen ennätyksiä. (Kuva AOP)

Topi Raitanen saavutti paikan 3000 metrin estejuoksun olympiafinaaliin. Sara Kuivisto eteni 800 metrillä välieriin rikottuaan 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen.

OLYMPIALAISET Tokion olympialaisissa nähtiin torstaiaamuna Suomen ennätys Sara Kuiviston juostua 800 metrin alkuerissä ajan 2.00,15. Hän saavutti hienolla juoksullaan myös välieräpaikan.

Kuivisto ei ensin huomannut juosseensa Suomen ennätystä.

– En tajunnut heti, että se oli SE. Olin niin keskittynyt tuohon välieräpaikkaan ja aikavertailuun, hän paljasti.

Lämmittelyssä Kuivisto tajusi olevansa kovassa kunnossa.

– Juoksu kulki ihan pirun hyvin. Tuolla verkkokentällä tein sellaisen 200 metrin avauksen ja kyllä se kertoi mulle, että ”tyttö sä olet kunnossa, anna palaa”. Tuntui kyllä hiton hyvälle, Kuivisto hehkutti.

Taktisestikin Kuivisto onnistui riittävän hyvin, vaikka aloitti kirinsä vähän turhan aikaisin.

– Alussa tuttuun tapaan maltoin siellä, enkä hätääntynyt, vaikka olin siellä pussissa. Takasuoralla läksin nousemaan. Ehkä vähän turhan aikaisin nousin ja juoksutin itseäni siellä kaarella ulkoreunalla ja lopussa tuli porukkaa ohi. Mutta se riitti ja nyt ollaan tyytyväisiä.

Kuivistoa valmentaa takavuosien juoksijahuippu Ari Suhonen. Kuiviston mukaan Suhonen oli tietoinen, että kova suoritus olisi tuloillaan.

– Ari puhui mulle tänään, että olen elämäni vireessä. Ja kyllä se pirulainen puhui totta.

Useammat kovat juoksut lyhyessä ajassa eivät Kuivistoa häiritse.

– Olen tottunut juoksemaan paljon. Jos ihmiset ihmettelevät, miksi kaiken maailman kissanristiäisissä juoksen niin paljon, niin se on just tätä hetkeä varten. Ei saa olla väsynyt, hän sanoi.

Kuivisto oli pitkään jahdannut Suomen ennätystä. Tuuli Merikoski-Silius oli juossut edellisen 800 metrin Suomen ennätyksen Helsingissä 27. kesäkuuta 1991.

Kuivisto teki myös historiaa. Koskaan aiemmin suomalaisnainen ei olympialaisissa ollut yltänyt 800 metrillä välieriin.

– Tätä varten olen 14 vuotta piinannut itseäni joka päivä. Voitte kuvitella, mitä se merkitsee, Kuivisto hehkuttaa.

Kuivisto antoi ymmärtää, että kahden minuutin haamuraja voisi alittua, jos välieräjuoksu ei mene kyttäilykisaksi.

– Sitähän ei ikinä tiedä, mitä vauhtia tuolla juostaan. Se ei ole itsestä kiinni. Mutta kyllä se kahden minuutin alitus on tavoitteena. Tämän kovempia kisoja ei maapallolla juosta ja 800 metrille on tosi vaikea päästä koviin kisoihin mukaan. Tää on mun elämäni paikka juosta kovaa.

Topi Raitanen 3000 metrin esteiden finaaliin

Topi Raitanen nappasi 3000 metrin estejuoksun finaalipaikan Tokion olympialaisissa sijoituttuaan alkuerässään toiseksi kauden parhaalla ajallaan 8.19,17. Raitanen sai suoran finaalipaikan.

Raitasen erä oli hidasvauhtinen. Hänen loppukirinsä puri.

– Sitä on Suomessa tänä vuonna päästy treenaamaan. Kiva kisa oli juosta. Tänään oli hyvät jalat ja tähän päivään oli tähdätty kunto, Raitanen sanoi haastattelupisteellä.

Aiemmin juostujen erien kovat ajat olivat Raitasen tiedossa. Hän tiesi, ettei hidasvauhtisesta erästä tulisi finaalipaikkaa aikavertailun kautta.

– Tiesin ajat aikavertailusta. Kun lähdettiin juoksemaan, hermostutti vähän se hitaampi vauhti. Tonnin jälkeen hain parempia asemia, mutta sitten samat jätkät tuli taas ohi ja totesin, ettei tässä kannata nykäistä. Kun lähdin viimeiselle kasille, ihmettelin, ettei kukaan kiristäkään vauhtia. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä tiesin, että olisi iskun paikka. Se toimi tänään, hän sanoi.

– Lopussa, kun katsoin videotaululle, tuli hyvä olo, kun näin, että jätkät oli takana. Otettiin suora finaalipaikka. Parikymmentä ennen maalia tiesin, että tämä riittää ja vedin jalan pois kaasulta, Raitanen jatkoi.

Raitanen olisi halunnut juosta kovempaakin, mutta nyt siihen ei ollut tarvetta.

– Juoksu tuntui vahvalle. Harmittaa, ettei päässyt vieläkään päässyt ulosmittaamaan kuntoaan huippuvireisenä. Mutta toivottavasti finaalissa juostaan kovaa.

Raitanen oli yllättynyt, että useammassa alkueräjuoksussa paineltiin niin kovaa vauhtia.

– Oli se yllätys. Ei ole historiassa näin kovia alkueriä ollut niin pitkälle kuin olen tilastoja katsellut. Dohassa juostiin jo kovaa ja nyt oli ihan eri sekuntiluvuilla. Taso kiristyy vuosien edetessä ja ollaan aallonharjalla mukana, jotta pysytään näissä kisoissa tulevaisuudessa.

Loppukilpailuun Raitanen toivoo kovavauhtista juoksua.

– Ihan sama oikeastaan, mitä tulee. Toivottavasti palaudun hyvin ja juostaan kovaa. Saisi omaa ennätystä rustattua eteenpäin. Lähdetään taistelemaan. Ollaan onnistujien puolella.

Hidasvauhtisemmassa finaalissa Raitanen arvelee saavuttavansa paremman tuloksen, mutta ennätys on hänen tavoitteenaan.

– Varmaan samantyyppinen olisi. Alkuun kovaa ja loppuun hiljaa. Tulisi varmaan se paras sijoitus. Ihan sama olenko kuudes tai 12:s, jos aika on hyvä. Jos mitaleista taistellaan, niin sitten sijoituksella on merkitystä.

Suomella on hurjat perinteet 3000 metrin estejuoksusta, mutta edellinen olympiamitali Suomelle on tullut lajista 49 vuotta sitten. Tapio Kantanen oli Münchenissä 1972 pronssilla. Jukka Keskisalo selviytyi olympiafinaaliin Lontoossa 2012.

– Ei se arkipäiväistä ole. Keskisalo teki sen Lontoossa ja hienoja perinteitä on 1920-luvulta asti. Hienoa olla osa tätä porukkaa. Ollaan Jannen (valmentaja Ukonmaanaho) kanssa tehty töitä vuosien ajan ja luotettu siihen omaan tekemiseen. Paljon arvostelijoita on ollut, eikä juoksutekniikka kaunista ole, mutta lopussa toimii ja se on tärkeintä. Koko ajan mennään parempaan suuntaan, Raitanen sanoi.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Matti Mattssonin mitali pelastus Suomelle – totaalista fiaskoa ei tullutkaan

Kommentoi Facebookissa