Apua keittiöstä pahimpaan matkakuumeeseen – maailmalta löytyy useita herkullisia kalaruokia

Oletko kokeillut maustaa kalaa soijasta, sakesta ja mirinistä tehdyllä kastikkeella?

Oletko kokeillut maustaa kalaa soijasta, sakesta ja mirinistä tehdyllä kastikkeella? (Kuva Pro Kala)

Voit miettiä, mikä olisi unelmiesi lomakohde, ja tehdä sen ruokakulttuurille tyypillistä ruokaa.

RUOKA Moni ei ole päässyt ulkomaanmatkalle viime aikoina, ja monilla kaukokaipuu alkaa jo kaihertaa mieltä. Pahimpaan matkakuumeeseen voi saada apua keittiöstä – lähtemällä makumatkalle.

Eri puolilta maailmaa löytyy useita herkullisia kalaruokia. Voit miettiä, mikä maa olisi unelmiesi lomakohde, ja tehdä sitten kyseisen maan ruokakulttuurille tyypillistä ruokaa.

Lontooseen kaipaavan kannattaa ehdottomasti valmistaa fish & chipsiä. Perinteisesti se tehdään turskasta tai koljasta, mutta myös suomalaisille tutummat vaaleat kalat kuten kuha tai ahven sopivat tähän ruokaan hyvin. Pikaversion tästä herkusta voi tehdä käyttämällä valmiita kalapuikkoja tai -paloja sekä valmisranskalaisia.

Kenties haaveissasi on matka Japaniin? Ensimmäisenä japanilaisesta keittiöstä tulee mieleen sushi, mutta maan ruokakulttuurista löytyy paljon muutakin. Japani on meren ympyröimä, joten siellä syödään todella paljon kalaruokaa. Oletko kokeillut maustaa kalaa soijasta, sakesta ja mirinistä tehdyllä kastikkeella?

Etelä-Amerikka puolestaan tuo monelle mieleen ensimmäiseksi tacot ja tortillat. Niiden täytteeksi kala sopii loistavasti. Kevyempää syötävää on ceviche, alun perin Perusta lähtöisin oleva, yleensä limemehulla raakakypsytetty kalaherkku.30

Ohessa Pro Kalan tarjoamat herkulliset reseptit.

Tarjoile fish & chipsien kanssa tartarkastiketta ja purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua.
Tarjoile fish & chipsien kanssa tartarkastiketta ja purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua. (Kuva Pro Kala)

Fish & Chips uunissa

4 annosta

Fish

300 g nahattomia kuha- tai ahvenfileitä

1/2 tl suolaa

3 rkl ruiskorppujauhoja

Chips

500 g bataattia

300 g palsternakkaa

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

Tartarkastike

2 dl kermaviiliä

1 dl kurkkusalaattia

1 tl sinappia

mustapippuria

Lisäksi

1/2 sitruuna

Ripottele kalafileille suolaa. Leikkaa kuhafileet 2-3 osaan. Ahvenfileet voit kypsentää kokonaisina. Pyörittele kalafileet ruiskorppujauhoissa.

Kuori bataatit ja palsternakat. Leikkaa kasvikset noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja viipaleet suikaleiksi. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Levitä pellille kasvistikkujen viereen kalafileet. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä ja pehmeiltä.

Sekoita tartarkastikkeen aineet keskenään kulhossa. Leikkaa sitruuna lohkoiksi. Tarjoile fish & chipsien kanssa tartarkastiketta. Purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua.

Siikaa soija-sakekastikkeessa

2 kokonaista keskikokoista siikaa

0,5 dl soijakastiketta

0,5 dl miriniä

1 rkl ruskeaa sokeria

2 dl sakea

1,5 dl vettä

2 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja ohueksi viipaloituna

1 purjon valkoiset osat pilkottuna

Poista kaloista suomut. Leikkaa kalojen pintoihin pari viiltoa molemmin puolin. Mittaa leveälle paistinpannulle soijakastike, mirin, sokeri, sake, vesi ja inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi.

Asettele kalat ja pilkottu purjo pannulle, pienennä lämpöä ja peitä kannella. Anna kypsyä 6-7 minuuttia. Poista kansi ja lisää lämpöä. Valele kalaa kastikkeella, ja anna kastikkeen sakeutua muutaman minuutin ajan. Tarjoa kala riisin kera.

Cevicheen voi käyttää myös lohikaloja, siikaa sekä katkarapuja ja kampasimpukoita.
Cevicheen voi käyttää myös lohikaloja, siikaa sekä katkarapuja ja kampasimpukoita. (Kuva Pro Kala)

Kuhaceviche

400 g kuhafileetä (nahaton ja ruodoton filee)

0,5 tl hienoa merisuolaa

0,5 tl sokeria

4 limen mehu

puolikas punainen chili

1 pieni punasipuli

muutama tippa Sriracha-kastiketta

tuoretta korianteria

Leikkaa kuhafileet pieniksi suupaloiksi. Mausta palat suolalla ja sokerilla. Hienonna punasipuli ja chili ja lisää ne kalan joukkoon. Mausta kuhaseos limen mehulla ja Sriracha-kastikkeella 5 minuuttia ennen tarjoilua. Anna maustua kylmässä.

Lisää cevicheen myös tuoretta korianteria ja tarkista suolaisuus. Tarjoile cevichen lisukkeena avokadoa, makeaa maissia ja rapeita nachoja. Cevicheen voi käyttää myös lohikaloja, siikaa sekä katkarapuja ja kampasimpukoita.

Lue myös: Päivän kala-aterian voi nauttia myös aamiaiseksi – sen voimalla jaksaa helposti lounasaikaan saakka

Kommentoi Facebookissa