Päivän kala-aterian voi nauttia myös aamiaiseksi – sen voimalla jaksaa helposti lounasaikaan saakka

Taita munakas kahtia ja tarjoa heti vihreän salaatin ja näkkileivän kera.

Taita munakas kahtia ja tarjoa heti vihreän salaatin ja näkkileivän kera. (Kuva Pro Kala)

Kun valitset valmiiksi kypsennettyä lohta, ei aikaa mene kauemmin kuin tavallisen munakkaan tekoon.

RUOKA Kalaa katetaan usein lounaalle tai päivälliselle, mutta kalaa voi nauttia myös aamulla. Kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta se ei tarkoita, että kalaa täytyisi syödä pääruokana. Kalaruoan maailmasta löytyy monia herkullisia reseptejä, jotka sopivat hyvin aamiaiselle.

Oletko maistanut graavikalaa saaristolaisleivän kanssa? Jos et, olet jäänyt paljosta paitsi. Graavi- ja kylmäsavukalaa voi syödä aamiaisella leivän päällä leikkeleen tai juustoviipaleen tapaan. Voit myös valmistaa savukalasta ja tuorejuustosta herkullisen tahnan ja levittää sitä leivän päälle.

Kalamunakas on proteiinipitoinen aamiainen, jonka voimalla jaksaa ahertaa tai lomailla lounasaikaan saakka helposti. Kun valitset täytteeksi valmiiksi kypsennettyä kalaa kuten savu- tai loimulohta, ei aikaa mene sen kauemmin kuin tavallisenkaan munakkaan tekoon.

Lomalla ja viikonloppuna on aikaa panostaa aamiaiseen. Kun haluat todella herkutella, paista suolaisia lettuja ja täytä ne savukalamoussella. Ruokaisa herkku sopii myös brunssitarjottavaksi, jos uni maittaa aamiaisajan yli.

Ohessa Pro Kalan tarjoamia herkullisia aamiaisreseptejä.

Mélanien pikalohirillette

170 g cajunmaustettua loimutettua kirjolohta

2 rkl maustamatonta tuorejuustoa

1rkl tilliä

1/2 sitruunamehu

1tl piparjuuritahnaa

suolaa, mustapippuria

Murskaa kala haarukalla irtonaiseksi. Sekoita kalan joukkoon loput raaka-aineet eli tuorejuusto, piparjuuri, sitruunamehu, tilli, suola ja pippuri

Sekoita kunnes tahnassa on rilletelle tyypillinen rakenne.

Nauti perinteiseen ranskalaiseen tapaan eli rapean patongin kanssa ja happamien cornichon-kurkkujen kera tai tillillä maustettujen ruisnappien kanssa.

Laita rillette lasipurkkiin ja ota helposti mukaan vaikka piknikille!

Vinkki! Kalaksi sopii mikä tahansa kypsä kala oman makusi mukaan. Kala voi olla savustettu, loimutettu, höyrytetty tai muuten kypsennetty sekä maustettu miten itse haluat. Kalatahnan voi maustaa myös täysin oman maun mukaan. Voit lisätä esimerkiksi aurinkokuivattuja tomaatteja, eri yrttejä, kapriksia, maustettua tuorejuustoa …

Tämän reseptin loi TikTokista tuttu Mélanie Rezè (@melanie.reze). Tahna maistuu herkulliselta myös aamiaispöydässä leivän päällä.

Savusilakkamunakas

4 munaa

3/4 dl maitoa

3/4 dl parmesaaniraastetta

1/2 dl basilikaa

1/4 tl mustapippuria

ripaus suolaa

2 dl savusilakkaa perattuna

rasvaa paistamiseen

Vatkaa kulhossa munat ja maito. Lisää joukkoon juustoraaste, basilikasilppu sekä suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna rasva paistinpannussa ja kaada munakasseos pannuun. Kypsennä muutama minuutti miedolla lämmöllä, kunnes munaseos on jähmettynyt mutta pinnaltaan kiiltävän kosteaa ja alapinnaltaan kauniisti ruskettunut.

Lisää munakkaan toiselle puolelle peratut savusilakat ja taita munakas kahtia. Tarjoa heti vihreän salaatin ja näkkileivän kera.

Savukalamoussea voi tarjoilla suolaisten lettujen täytteenä sekä esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.
Savukalamoussea voi tarjoilla suolaisten lettujen täytteenä sekä esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena. (Kuva Pro Kala)

Savukalamousse

noin 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)

120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)

3 rkl majoneesia

0,5 dl kevätsipulia

2 rkl kapriksenmarjoja

puolikkaan sitruunan mehu

2 rkl tuoretta tilliä

mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Savukalamoussea voi tarjoilla suolaisten lettujen täytteenä sekä esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.

Lue myös: Herkkutatilla kuorrutettua lohta – näin arkinen ja tylsäksi käynyt kalaruoka muuttuu juhlaruoaksi

Kommentoi Facebookissa