Suomen uinti alitti odotukset MM-kisoissa – aivan liikaa alisuorittamista

Ida Hulkko oli MM-uinneissa 2019 Suomen joukkueen ainoa finalisti.

Ida Hulkko oli MM-uinneissa 2019 Suomen joukkueen ainoa finalisti. (Kuva: AOP)

Suomen uintimaajoukkueen menestys ei vastannut Etelä-Korean MM-kisoissa odotuksia.

UINTI Suomi jäi mitaleitta sunnuntaina päättyneissä Etelä-Korean Gwangjussa järjestetyissä uinnin MM-kisoissa. Mitaliodotukset eivät olleet realistisiakaan, mutta Suomen joukkueen kärkinimet alittivat kyllä tasonsa.

Mimosa Jallow, Matti Mattsson, Ari-Pekka Liukkonen ja Jenna Laukkanen eivät yltäneet parhaalle tasolleen. Kukaan heistä ei kyennyt tarvittavaan venymiseen MM-altaassa.

Ainoana suomalaisena finaalipaikan MM-kisoissa saavutti Ida Hulkko. Hän venui 50 metrin rintauinnissa hienosti loppukilpailuun,

Jo finaalipaikka oli Hulkolta upea saavutus, mutta finaalissa hän ei päässyt parhaalle tasolleen ajan oltua hänelle vaatimaton 31,23. Se jäi kauas hänen ennätyksestään sekä välieräuinnin ajastakin.

– Oli kyllä niin hauskaa uida finaalissa, ettei harmita tuo sija ja aika. Siihen maaliintuloonhan se kaatui täysin, liu’utin varmaan jostain kahdesta metristä, mutta lisävedolla olisin varmaan tullut nenä edellä maaliin, Hulkko sanoi Uimaliiton tiedotteessa.

Hulkko korosti finaalipaikan merkitystä, vaikka suoritus ei paras mahdollinen finaalissa ollutkaan.

– Onhan tuo ihan hirveä aika, mutta se ja sama, MM-finaaliin on kuitenkin hyvä päättää kausi. Ei ollut mikään lamaantunut jännitys lähteä uimaan, ja kyllähän minä sitä Suomen ennätystä ja viidettä-kuudetta sijaa lähdin tavoittelemaan.

Suomen ennätys on hänellä lukemissa 30,53 viime elokuun EM-uinneista. Siitä Hulkko jäi kauas.

Hulkon finaalipaikan lisäksi Suomi saavutti Gwangjun altaasta kaksi välieräpaikkaa. Kaksi vuotta sitten Budapestin MM-kisoissa Ari-Pekka Liukkonen saavutti Suomen ainoan finaalipaikan. Välieräpaikkoja suomalaiset saavuttivat kuitenkin neljä.

Ensi vuonna ohjelmassa ovat Tokion olympialaiset. Suomalaisten uintimitalit kuulostavat nykytilanteen valossa Tokion suhteen epärealistisilta, mutta 2020-luvun seuraavina vuosina voi olla toivoa paremmasta. Hulkko ja 16-vuotias Laura Lahtinen voivat päästä urallaan pitkällekin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kiina jatkaa ”huulirasva-Johaugin” tiellä – dopingskandaalissa surkuhupaisia piirteitä

Kommentoi Facebookissa