UINTI Kiinan supertähti Sun Yang on Etelä-Korean Gwangjussa järjestettävien uinnin MM-kisojen puhutuin urheilija. Sun on erittäin menestynyt urheilija, mutta Gwangjussa hän on joutunut myrskyn silmään dopingepäselvyyksiensä takia.
Sunnuntaina Sun voitti kultaa 400 metrin vapaauinnissa. Kisassa hopealle sijoittunut Australian Mack Horton ei suostunut nousemaan palkintopallille, eikä halunnut kätellä Sunia.
Horton protestoi, että Sun saa osallistua MM-kisoihin. Onhan Sun joutunut dopingkohun keskelle jo kahteen otteeseen.
Sun kärsi 2014 kolmen kuukauden kilpailukiellon kärähdettyään kielletystä piristeestä. Hän kertoi käyttäneensä piristettä sydänongelmiensa takia ja selvisi hyvin lievällä tuomiolla.
Viime syksynä Sun joutui Zhejiangin maakunnassa sijaitsevalla huvilallaan yllätystestiin. Sunin oli annettava näyte ja testauksen jälkeen hänen epäiltiin rikkoneen näyteputkensa vasaralla.
Kun putket jäivät vasaran alle, ei käry käynyt. Kiinan markkinoita kipeästi tarvitseva Kansainvälinen Uimaliitto FINA tuli viime tammikuussa siihen tulokseen, ettei Sun ole syyllistynyt dopingrikkeeseen. Sun sai osallistua Gwangjun MM-kisoihin.
Jupakka ei ole kuitenkaan ohi. Kansainvälinen antidopingjärjestö Wada on valittanut FINA:n päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Mikäli CAS päättäisi tapauksen Wadan hyväksi, saisi Sun todennäköisesti elinikäisen kilpailukiellon.
Horton sai FINA:lta protestistaan varoituksen rikottuaan käyttäytymissääntöjä. Itse Horton ilmoitti medialle, etteivät 400 metrin vapaauinnin lopulliset tulokset ole vielä selvillä viitaten CAS:n tulevaan käsittelyyn.
Kiinassa Horton on vihattu mies. Onhan hän julkisesti protestoinut suurvallan rakastetun kultapojan Sun Yangin kultamitalia.
Sun Yang on voittanut kolme olympiakultaa, kymmenen MM-kultaa ja saavuttanut myös yhdeksän kultamitalia Aasian kisoissa. Hän on Kiinan suosituimpia urheilijoita. Monen kiinalaisen mielestä Horton on syyllistynyt kiinalaisen kansallissymbolin häpäisemiseen.
Hortonin Instagram-tilille on ilmestynyt yli 15 000 kiinalaisten lähettämää viestiä, joissa häntä pilkataan todella kovin sanoin. Horton ja hänen perheenjäsenensä ovat saaneet myös tappouhkauksia.
Huippu-urheilu on olennaisena osana Kiinan valtiojohdon politiikkaa maan suurvaltaidentiteetin rakennuksessa. Huippu-urheilumenestyksellä maan suuruutta viestitetään myös omalle kansalle.
Sunin tapaus muistuttaa norjalaishiihtäjä Therese Johaugin huulirasvakäryä. Muualla maailmassa Johaugia pilkattiin, mutta Norjassa häntä pidetään yhä puhtaana pulmusena, suoranaisena oikeusmurhan uhrina. Kotimaassa ei uskota, että rakas urheilutähti voisi tehdä mitään vilpillistä.
Suomessa asiat onneksi muuttuivat 1984 ja 2001. Juoksija Martti Vainion dopingkäry Los Angelesin 1984 olympiakisoissa ja selittelyt talonmiehen antamalla väärällä piikillä karistivat illuusioita urheilun kansallisesta puhtoisuudesta.
Kuuden suomalaishiihtäjän käry Lahden MM-kisoissa 2001 oli viimeinen niitti. Nykyään Suomessa suhtaudutaan huippu-urheiluun realistisesti ja sen myönnetään olevan kaupallista kansainvälistä viihdeteollisuutta, jossa toiset saattavat rahanhimossaan syyllistyä vilppiinkin.
Kiina ja Norja tarvitsivat todelliset Martti Vainionsa ja Jari Isometsänsä. Sun Yangin ja Therese Johaugin käryt ovat koomisiakin tapauksia, koska kärähtäneen urheilijan ei uskota tehneen mitään väärää. Se kertoo faktan, että antidopingtyössä on vielä paljon kehitettävää.
Sun Yangin tapauksessa tulee tietysti korostaa, että kyseessä on pelkkä epäily.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Lasse Viren on myyttinen hahmo – mikä oli menestyksen salaisuus?
Kommentoi Facebookissa