Suomenlahden merivartiostolla kiireinen viikko – pelastustehtävien lisäksi 32 etsintäkuulutettua henkilöä

Muun muassa LSMV Super Puma -helikoptereita käytetään meripelastuksessa.

Muun muassa LSMV Super Puma -helikoptereita käytetään meripelastuksessa. (Kuvituskuva Rajavartiolaitos)

Myös väliaikainen sisärajavalvonnan palauttaminen työllisti merivartioston yksiköitä.

MERIPELASTUS Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella viikko 29 oli meripelastusten osalta toistaiseksi vuoden vilkkain. Meripelastus- ja avustustehtäviä oli viikon aikana 94. Tämä on 24 tehtävää enemmän kuin edellisviikolla.

Merivartioston yksiköt tapasivat viikon aikana yhteensä 32 etsintäkuulutettua henkilöä. Helsingin rajatarkastusosasto havaitsi Helsinki-Vantaan lentoasemalla kahdeksan väärää tai väärennettyä asiakirjaa neljän eri tapauksen yhteydessä.

Seitsemän henkilön yritykset tulla laittomasti maahan estettiin ulkorajalla ennakkotarkastustoiminnan avulla. Kuusi henkilöistä pyrki maahan junaliikenteen ja yksi lentoliikenteen kautta. Huviveneliikenteeseen kohdistettuja rajatarkastuksia tehtiin viikon aikana 66 alukselle ja 202 henkilölle eli lähes saman verran kuin edellisellä viikolla.

Väliaikainen sisärajavalvonnan palauttaminen Venäjän ja Yhdysvaltain valtionpäämiesten tapaamisen vuoksi ja muut turvallisuusjärjestelyt työllistivät Suomenlahden merivartioston yksiköitä, erityisesti Helsingin rajatarkastusosastoa, Sataman rajatarkastusyksikköä ja vartiolaiva Turvaa. VL Turvan sukeltajat olivat laajalti vastuussa vedenalaistilan ennakkotarkastuksista ja tapahtuman aikaisesta valvonnasta.

Kansainvälinen yhteistoiminta lisääntyy jatkuvasti ja yhteydenpito EU:n jäsenmaiden, Schengen-maiden sekä EU-jäsenyyttä hakevien maiden rajavartioviranomaisiin onkin jatkuvaa. Esimerkiksi Sataman rajatarkastusyksikkö sai tiedon poliisin johtokeskuksesta, että anastettu henkilöauto on paikannettu Länsisatamaan ja sitä ollaan mahdollisesti viemässä pois maasta.

Sataman rajatarkastusyksikön kaksi partiota lähtivät tavoittelemaan kohdeautoa maasta lähtevän liikenteen sekaan. Tehtävälle liittyi myös kaksi poliisipartiota ja nopeasti kävi ilmi, ettei kohdeauto ole sataman ympäristössä, vaan mahdollisesti jo laivassa. Tieto välitettiin Viroon, ja Viron Poliisi- ja rajavartiovirasto otti ajoneuvon haltuunsa Tallinnan satamassa.

Kaksi avoveneellä ja vetorenkaalla liikkunutta henkilöä joutui veden varaan Kirkkonummen Tavastfjärdenillä ohjausvirheen vuoksi. Meripelastustehtävään hälytettiin päivystävä meripelastushelikopteri, yksiköitä Porkkalan merivartioasemalta ja Helsingin poliisista sekä useita pelastuslaitoksen yksiköitä eri pelastuslaitoksilta. Molemmat saatiin pelastettua vedestä ja henkilövahingoilta vältyttiin. Veteen joutuneilla oli onneksi pelastusliivit päällään.

Helsingin merivartioaseman partio kirjoitti viikon aikana yhdeksän rikesakkovaatimusta ylinopeuksista, joista kuusi kirjoitettiin vesijettien kuljettajille. Hangon merivartioaseman partio joutui lopettamaan loukkaantuneen ja liikuntakyvyttömän kyhmyjoutsenen perjantaina. Lisäksi merivartioasemien partiot suorittivat yleistä vesiliikennevalvontaa. Epäilyksiä vesiliikennejuopumuksesta koko Suomenlahden toiminta-alueella oli kaksi.

Lue myös: Meripelastuksella kolme hätätilannetta samaan aikaan – yksi päättyi surullisesti

Kommentoi Facebookissa