Suomessa on 193 000 muistisairasta ihmistä – miten sairaus muuttaa elämää?

Muistisairas ihminen on ennen kaikkea ihminen, sairaudestaan huolimatta.

Muistisairas ihminen on ennen kaikkea ihminen, sairaudestaan huolimatta. (Kuva Fotolia)

Muistisairauteen voi sairastua monen ikäisenä ja se ei välttämättä näy ulospäin.

TERVEYS Muistisairaus voi muuttaa elämää, mutta se ei vie elettyjä vuosia, elämänkokemusta ja persoonallisuutta. Muistisairailla ihmisillä on ääni, jonka tulee kuulua, sanoo Muistiliitto.

Ensi viikolla vietetään Muistiviikkoa teemalla Muistisairauden monet kasvot. Siihen liittyen on avautumassa samanniminen verkkosivusto. Ääneen pääsevät muun muassa kaikista muistisairaan isänsä asioista huolehtiva 21-vuotias Senni Sivonen, Arja-vaimonsa rinnalla 13 vuotta omaishoitajana kulkenut Martti Hakala ja isänsä Alzheimer-vuosia pohtiva kirjailija Tommi Kinnunen.

Muistisairauksiin liittyy virheellisiä ennakko-oletuksia, joita verkkosivusto murtaa. Muistisairauteen kun voi sairastua monen ikäisenä. Se ei välttämättä näy ulospäin. Se ei välttämättä alkuvaiheessa edes muuta elämää kovin paljon.

– Ihmisestä on aina jäljellä enemmän kuin hänestä on kadonnut, muistuttaa myös kampanjan suojelija Sirpa Pietikäinen.

Muistisairauden monet kasvot -sivusto on auki myös uusille tarinoille. Kuka tahansa voi kertoa omat kokemuksensa: millaista juuri minun arkeni on muistisairauden kanssa tai muistisairaan ihmisen tukena.

Samalla kun sivusto antaa kasvot sairaudelle, se muistuttaa, että muistisairas ihminen on ennen kaikkea ihminen, sairaudestaan huolimatta. Kahta samanlaista tarinaa ei ole – jokainen niistä on ainutlaatuinen.

  • Muistiliiton verkkosivuille pääset tästä ja Muistisairauden monet kasvot -sivustolle klikkaamalla tästä

Kommentoi Facebookissa