Suomessa palautettiin 2,2 miljardia pantillista pulloa ja tölkkiä – muovipullot palautuvat aiempaa huonommin

Pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmään kuuluu 4000 palautuspistettä. (Kuvituskuva Palpa)

Jokainen suomalainen palauttaa vuodessa keskimäärin 400 pantillista pulloa ja tölkkiä.

KIERRÄTYS Vuonna 2022 Suomessa palautettiin kaikkiaan noin 2,2 miljardia pantillista juomapakkausta. Määrä on niukasti uusi ennätys, lisäystä edellisvuoteen on noin 3 miljoonan pakkauksen verran.

Ylivoimaisesti suosituin pakkaustyyppi juomissa on alumiininen tölkki: niitä palautui viime vuonna noin 1,4 miljardia kappaletta. Pantillisia muovipulloja palautettiin 635 miljoonaa ja lasipulloja 134 miljoonaa.

– Pantillinen kierrätysjärjestelmä on hyvä esimerkki siitä, että kierrätys toimii, kun se on tehty helpoksi. Suomessa on kuluttajille kaikkiaan 4000 palautuspistettä. Pullojen ja tölkkien kierrättäminen onnistuu samalla kertaa, kun uusia juomia ostetaan, tiivistää pantillisten juomapakkausten kierrätystä hallinnoivan Palpan viestinnästä vastaava johtaja Tommi Vihavainen.

Palautusmäärien lisäksi Palpa seuraa juomapakkausten palautusasteita. Palautusasteet lasketaan tonneissa: palautuneet tonnit suhteutetaan kunkin pakkaustyypin myytyjen pakkausten tonneihin.

Viime vuonna kaikkien pantillisten juomapakkausten palautusaste oli 96 prosenttia. Parhaiten palautuivat tölkit, 99-prosenttisesti ja lasipullot 98-prosenttisesti. Muovipullojen palautuminen automaatteihin oli alemmalla tasolla, niiden palautusaste oli silti hyvä, 90 prosenttia.

Muovipullojen palautusaste on viime vuosina ollut lievässä laskusuunnassa. Selkeää syytä tähän ei ole tiedossa. Osa pantillisista juomapakkauksista päätyy Palpan kuluttajakyselyiden perusteella muulla tavoin kierrätykseen, muun muassa taloyhtiöiden muovipakkausten keräysastioihin. Jonkin verran muovipulloja voi jäädä palauttamatta siksikin, että niiden viivakoodin sisältämä etiketti on irronnut.

Suomalaiset ovat kuitenkin kaiken kaikkiaan varsin ahkeria juomapakkausten kierrättäjiä: jokainen meistä palauttaa vuodessa keskimäärin noin 400 pantillista pulloa ja tölkkiä.

Juomapakkausten kierrättäminen säästää valtavasti energiaa ja luonnonvaroja. Viime vuoden aikana automaatteihin palautui kaikkiaan 19 800 tonnia alumiinia, 16 800 tonnia muovia ja 52 300 tonnia lasia uudelleen käytettäväksi. Palpan kierrätysjärjestelmän pääperiaatteena on niin sanottu suljettu kierto, mikä tarkoittaa sitä, että juomapakkausten materiaalista valmistetaan yhä uusia juomapakkauksia, jolloin materiaalit voivat kiertää todella pitkään.

Lue myös: Finnwatch selvitti – Alkon viinien takaa löytyi ihmisoikeusongelmia

Kommentoi Facebookissa