Suomi hakee naisten jalkapallon EM-kisoja

Helmarit juhlii maalia (Kuva AOP)

Helmarit juhlii maalia. (Kuva AOP)

Tanska, Norja, Ruotsi ja Suomi hakevat vuoden 2025 EM-turnausta yhdessä.

JALKAPALLO Suomen Palloliitto tiedotti perjantaina olevansa mukana olevansa mukana prosessissa, jossa Pohjoismaiden jalkapalloliitot hakevat yhteistyössä naisten vuoden 2025 EM-lopputurnausta Pohjoismaihin. Tanska suunnitteli hakevansa kisoja ensin yksin, mutta nyt se on yhdistänyt voimansa Ruotsin, Norjan ja Suomen kanssa.

Otteluita EM-kisoissa 2025 pelattaisiin siis neljässä Pohjoismaassa. Suomi järjestäisi ainakin yhden alkulohkon.

– Tyttöjen ja naisten osallisuuden lisääminen jalkapalloperheen eri rooleissa on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme, ja tämä arvokisahanke tukee sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme tehneet Pohjoismaiden kanssa pitkään yhteistyötä arvokisahakemuksen eteen. Meillä on kaikki edellytykset järjestää unohtumaton maailmanluokan tapahtuma pohjoismaisen yhteistyön avulla, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo tiedotteessa.

Palloliiton mukaan Pohjoismaat ovat sitoutuneet toteuttamaan nykyaikaisen huipputason tapahtuman, joka edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, kasvattaa jalkapalloa lajina, lisää ihmisten osallisuutta ja jättää kestävän perinnön Pohjoismaihin ja koko Eurooppaan.

– EM-lopputurnaushanke yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa on keskeinen osa tavoitettamme jalkapallon vahvistamiseksi naisten ja tyttöjen lajina. Jaamme muiden Pohjoismaiden kanssa samat arvot ja tavoitteet, ja tämä hanke onkin luonteva osoitus kestävän kasvun ja yhteistyön rakentamisesta ja suunnannäytöstä koko Euroopalle, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoo.

Pohjoismaat ovat aiemmin ilmoittaneet hakevansa 2027 MM-kisoja. Hakuprosessista odotetaan parhaillaan lisätietoa.
Suomessa järjestettiin EM-kisat aiemmin vuonna 2009. Suomen otteluissa nähtiin silloin yleisöä ihan mukavasti, mutta 2025 lienee odotettavissa suurempia katsojamääriä naisten jalkapallon suosion oltua Suomessa viime vuosina selkeässä kasvussa.

Urheilullisen menestyksen ja naisten jalkapallon suosion perusteella Pohjoismaiden yhteiselle kisahankkeelle on perusteita. Kaikki neljä 2025 EM-kisoja hakevaa Pohjoismaata ovat mukana ensi vuonna Englannissa järjestettävässä EM-turnauksessa.

Ruotsin, Norjan ja Tanskan naisten maajoukkueet ovat saavuttaneet arvokisoissa myös huomattavaa menestystä. Ruotsi esimerkiksi voitti 2019 MM-pronssia ja sijoittui Tokion olympialaisissa tänä vuonna hopealle hävittyään loppuottelussa Kanadalle rankkarikilpailussa.

Mikäli Pohjoismaiden hakemus hyväksytään, pelattaneen EM-jalkapalloa Suomessa ainakin Helsingin Olympiastadionilla. Mahdollisesti muillakin areenoilla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajilla yhä mahdollisuus selviytyä Qatarin MM-kisoihin

Kommentoi Facebookissa