Suomi ja Ranska ovat samaa mieltä Euroopan puolustuksesta – ”Maailmassa kunnioitetaan nyt voimaa”

Pääministeri Juha Sipilä ja presidentti Emmanuel Macron osoittavat samaan suuntaan puolustusyhteistyössä.

Pääministeri Juha Sipilä ja presidentti Emmanuel Macron osoittavat samaan suuntaan puolustusyhteistyössä. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Pääministeri Sipilä ja Ranskan presidentti Macron julkistivat aloitteet EU:n puolustuksesta ja tekoälystä.

PRESIDENTTI Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen puolisonsa Brigitte Macron olivat virallisella vierailulla Suomessa. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa.

Vierailu alkoi keskiviikkoiltana vastaanottoseremonioilla ja juhlaillallisella Presidentinlinnassa. Presidentti Niinistö ja presidentti Macron kävivät viralliset keskustelut torstaina aamupäivällä. Keskustelujen jälkeen presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa oli esillä erityisesti Euroopan turvallisuus.

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Macronia tämän aloitteellisuudesta ja sanoi odottaneensa kymmenisen vuotta tämäntyyppistä keskustelua.

– Me olemme nyt maailmassa, jossa kunnioitetaan aika paljon voimaa. Ja jotta me saamme ne asiat joita kunnioitamme esiin, meidän täytyy näyttäytyä vahvana. Siitä minusta nyt Euroopassa on paljolti kysymys. Ja on tärkeää, että te olette kantamassa sitä lippua.

Presidentti Niinistö sanoi, että puolustuksen suhteen on Ranskan ja Suomen välillä tapahtumassa useita konkreettisia asioita. Suomi suunnittelee osallistuvansa Ranskan interventiohankkeeseen, vierailun yhteydessä julkistettiin yhteinen julkilausuma Euroopan puolustuksesta ja lisäksi suunnitelmissa on kahdenvälinen aiesopimus puolustusyhteistyöstä.

Myös pääministeri Juha Sipilä ja presidentti Emmanuel Macron tapasivat ja keskustelivat ajankohtaisista EU-asioista kuten EMU:n ja sisämarkkinoiden kehittämisestä, kauppapolitiikasta, rahoituskehysneuvotteluista ja muuttoliikkeestä.

– Kunnianhimo eurooppalaisen puolustuksen kehittämisessä on ennen kaikkea vastuunkantoa kansalaisistamme. Suunta on nyt oikea ja askeleet määrätietoisia. Suomi on ollut Ranskan tavoin aktiivisesti mukana kehityksen jokaisessa vaiheessa. Tulemme jatkamaan näitä yhteisiä ponnisteluja, pääministeri Sipilä totesi.

Kumpikin maa katsoo, että kriisinhallinnan ohella EU:n puolustusyhteistyön on vahvistettava myös unionin ja sen kansalaisten suojelua.

Digitalisaatio ja innovaatiot olivat niin ikään vahvasti esillä pääministeri Sipilän ja presidentti Macronin keskusteluissa. Presidentti Macronille esiteltiin suomalaista osaamista Aalto-yliopistolla.

Suomen ja Ranskan tänään julkistetussa aloitteessa kehotetaan EU-maita pureutumaan suunnitelmallisemmin tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin sekä vastaamaan kansalaistenkin huoliin, esimerkiksi tekoälyyn liittyvistä eettisistä kysymyksistä.

– Toivon, että suomalainen tapa toimia herätti ajatuksia ja voimme jatkaa tiivistä yhteistyötä, pääministeri Sipilä sanoi.

Lue myös: Presidentti Niinistö tunnusti Macronille: ”Meillä on erityisen paljon opittavaa Ranskalta – jalkapallossa”

Kommentoi Facebookissa