Presidentti Niinistö tunnusti Macronille: ”Meillä on erityisen paljon opittavaa Ranskalta – jalkapallossa”

Ranskan presidentti Emmanuel Macronia oli saapunut tervehtimään muun muassa Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun oppilaita.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronia oli saapunut tervehtimään muun muassa Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun oppilaita. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Tasavallan presidentti tarjosi puolisonsa Jenni Haukion kanssa juhlapäivällisen Presidentinlinnassa.

PRESIDENTTI Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen puolisonsa Brigitte Macron saapuivat viralliselle vierailulle Suomeen. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa. Kyseessä on presidentti Macronin ensimmäinen vierailu Suomessa.

Vierailu alkoi keskiviikkoiltana vastaanottoseremonioilla, jota yleisön oli mahdollisuus seurata Kauppatorilta. Tervehdysten jälkeen presidentti Macron ilahdutti paikalle saapuneita tervehtimällä monia kädestä pitäen ja ottaen myös selfie-kuvia heidän kanssaan. Paikalla oli muun muassa Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun oppilaita, jotka laulavat myöhemmin presidenttipuolisoille heidän vieraillessaan Uudessa lastensairaalassa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja puoliso Brigitte Macronin toivottivat tervetulleeksi presidentti Niinistö ja rouva Haukio.
Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja puoliso Brigitte Macronin toivottivat tervetulleeksi presidentti Niinistö ja rouva Haukio. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarjosi puolisonsa Jenni Haukion kanssa juhlapäivällisen Presidentinlinnassa  virallisen vierailun kunniaksi. Päivälliselle osallistui noin 140 kutsuvierasta, joiden joukossa oli Ranskan presidentin seurueen lisäksi poliittisia johtajia ja virkamieskuntaa sekä talouden, tieteen ja kulttuurin edustajia.

Monsieur le Président, Madame Macron. Sata vuotta sitten Ranska tunnusti aivan ensimmäisten maiden joukossa Suomen itsenäisyyden, ja maidemme välille solmittiin diplomaattisuhteet. Arvostamme maidemme välisiä hyviä suhteita suuresti, presidentti Niinistö avasi puheensa.

Niinistö muistutti, että yhteys Ranskaan ei suinkaan syntynyt vasta Suomen itsenäistymisen myötä. Ranska on ollut vuosisatojen ajan suomalaisille osaamisen ja inspiraation lähde tieteissä ja taiteissa.

– Jo keskiajalla oppia haettiin Pariisista. Toimipa suomalainen pappi Olavi MaununpoikaOlaus Magni – silloin Sorbonnen yliopiston rehtorinakin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen vieraille juhlapäivällisellä Presidentinlinnassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen vieraille juhlapäivällisellä Presidentinlinnassa. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Päivällisen ruokalistalla oli rapucocktail kotimaisista ravuista, metsäsieni tartar, maalaiskananpoikakääryleet sekä mesiangervokermahyytelö ja hillottuja Kultarannan pensasmustikoita

– Lopuksi joudun Suomen Palloliiton entisenä puheenjohtajana tunnustamaan, että on yksi ala, jolla meillä suomalaisilla on vielä erityisen paljon opittavaa Ranskalta: jalkapallo, presidentti päätti puheensa hauskuttamalla vieraita ennen maljojen kohottamista ja Ranskan onnittelemista maailmanmestaruudesta.

Presidentti Niinistö ja presidentti Macron käyvät viralliset keskustelut torstaina aamupäivällä Presidentinlinnassa. Esillä ovat muun muassa turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin, arktiset kysymykset ja ilmastonmuutos sekä monenkeskisen kansainvälisen järjestyksen tila. Keskustelujen päätteeksi presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden Presidentinlinnan Peilisalissa.

Presidentti Macron antoi presidentti Niinistölle lahjaksi Ranskan jalkapallomaajoukkueen paidan.
Presidentti Macron antoi presidentti Niinistölle lahjaksi Ranskan jalkapallomaajoukkueen paidan. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentti Macron vierailee Aalto-yliopistolla yhdessä pääministeri Juha Sipilän kanssa ja tutustuu suomalaisiin innovaatioihin. Kesärannassa järjestettävällä työlounaalla pääministeri Sipilä ja presidentti Macron keskustelevat ajankohtaisista EU-asioista kuten EMU:sta, maahanmuutosta sekä EU:n puolustukseen liittyvistä asioista. Lounaan päätteeksi pääministeri Sipilä ja presidentti Macron pitävät lehdistötilaisuuden.

Rouva Jenni Haukio ja rouva Brigitte Macron tutustuvat torstaina pian avautuvaan Uuteen lastensairaalaan Helsingin Meilahdessa sekä vierailevat Suomenlinnassa.

Presidentti Niinistö vieraili Ranskassa edellisen kerran vuonna 2015, jolloin hän osallistui Pariisin ilmastokokoukseen. Virallisen vierailun Ranskaan presidentti Niinistö teki vuonna 2013.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Ranskan presidentti Emmanuel Macron Suomeen – mukana vierailulla myös puolisot

Kommentoi Facebookissa