Suomi ja Ruotsi kutsuttiin Naton jäseniksi – ”Presidentti Putin ei ole onnistunut sulkemaan Naton ovia”

Suurin osa suomalaisista kannattaa maamme Nato-jäsenyyttä. (Kuva Helsingin yliopisto)

Venäjä on julkilausuman mukaan merkittävin ja suorin uhka liittolaisten turvallisuudelle.

NATO Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato on odotetusti kutsunut Suomen ja Ruotsin jäsenikseen. Päätöksestä kertoi Madridin huippukokouksen yhteydessä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, ja asia ilmenee myös huippukokouksen julkilausumassa.

“We reaffirm our commitment to NATO’s Open Door Policy. Today, we have decided to invite Finland and Sweden to become members of NATO, and agreed to sign the Accession Protocols.”

”Vahvistamme sitoutumisemme Naton avointen ovien politiikkaan. Olemme tänään päättäneet kutsua Suomen ja Ruotsin Naton jäseniksi ja sopineet liittymisasiakirjojen allekirjoittamisesta.”

Julkilausumassa kerrotaan myös, että Nato on tyytyväinen Suomen, Ruotsin ja Turkin aiemmin allekirjoittamaan yhteisymmärrysasiakirjaan, jonka perusteella myös vastahankainen Turkki myöntyi tukemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Suomi ja Ruotsi puolestaan sitoutuvat olemaan antamatta tukea kurdijärjestö PYD/YPG:lle tai Gülen-liikkeelle. Venäjä on kuitenkin julkilausuman mukaan merkittävin ja suorin uhka liittolaisten turvallisuudelle.

– Presidentti Putin ei ole onnistunut sulkemaan Naton ovia. Ne pysyvät avoinna, Stoltenberg kommentoi.

Lue myös: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa – ”Turkki tukee Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi”

Kommentoi Facebookissa