Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa – ”Turkki tukee Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi”

– Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään, presidentti Sauli Niinistö kommentoi nyt allekirjoitettua asiakirjaa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistö muistuttaa, että Suomi toimii jatkossakin oman kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti.

NATO Tasavallan presidentin kanslia on julkaissut presidentti Sauli Niinistön lausunnon. Niinistö kertoo, kuinka Madridissa ennen Nato-huippukokouksen alkua oli perusteellinen tapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin tukemana.

”Tuon tapaamisen tuloksena ulkoministerimme allekirjoittivat maidemme välisen yhteisymmärrysasiakirjan, joka vahvistaa, että Turkki tukee tämän viikon Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi. Natoon liittymisemme konkreettisista askelista sovitaan Nato-liittolaisten kesken seuraavan kahden päivän aikana, mutta tuo päätös on nyt välittömästi edessä.”

Niinistö kertoo yhteisymmärrysasiakirjan korostavan, että Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan.

”Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään.”

Presidentti toteaa myös, että menneiden viikkojen aikana Turkki on tuonut esiin huolensa terrorismin uhasta. Suomi on Niinistön mukaan kaiken aikaa ottanut nämä huolet vakavasti. Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Nato-jäsenenä Suomi sitoutuu täysin Naton terrorisminvastaisen työn asiakirjoihin ja politiikkoihin.

”Kun kehitämme terrorismin torjuntaa, asevientiä ja luovutuksia koskevaa yhteistyötämme, Suomi luonnollisesti toimii jatkossakin oman kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti.”

Niinistö sanoo olevansa ilahtunut, että tämä vaihe Suomen matkalla kohti Nato-jäsenyyttä on saatu päätökseen.

”Odotan nyt hedelmällisiä keskusteluja Suomen roolista Natossa tulevien liittolaistemme kanssa täällä Madridissa.”

Lue myös: Ukraina ja Moldova saivat EU-ehdokasmaan aseman – ”Se on toivon viesti näille alueille”

Kommentoi Facebookissa