Ukraina ja Moldova saivat EU-ehdokasmaan aseman – ”Se on toivon viesti näille alueille”

Pääministeri Sanna Marin median haastateltavana Eurooppa-neuvostossa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Eurooppa-neuvoston mukaan Venäjä on yksin vastuussa maailman ruokaturvakriisistä.

EUROOPPA-NEUVOSTO Eurooppa-neuvosto on kokoontunut Brysselissä, kokoontumisen aiheina ovat olleet Ukrainan, Moldovan ja Georgian EU-jäsenyyshakemukset, Ukrainan tukeminen, strateginen keskustelu Euroopan unionin suhteista sen eurooppalaisiin kumppaneihin sekä Länsi-Balkan.

Eurooppa-neuvosto päätti antaa EU-ehdokasmaan aseman Ukrainalle ja Moldovan tasavallalle. Se ilmaisi vahvan tukensa myös Georgian EU-jäsenyysperspektiiville ja on valmis myöntämään sille ehdokasmaan aseman, kun komission esittämät ehdot täyttyvät.

– Se on toivon viesti näille alueille, että he kuuluvat eurooppalaiseen perheeseen. Mutta tietenkin tämä on vasta yhden polun alku, ja tässä on paljon työtä tehtävänä, kokoukseen osallistunut pääministeri Sanna Marin kommentoi uusia ehdokasmaita.

Marin myös totesi, että Ilman Ukrainan sotaa ei tänä keväänä olisi käyty kyseisiä keskusteluita eivätkä Ukraina ja Moldova olisi vielä hakeneet jäsenyyttä.

Eurooppa-neuvosto tuomitseekin Venäjän mielivaltaiset sotatoimet Ukrainassa siviilejä ja siviili-infrastruktuuria vastaan. Se vaatii Venäjää vetämään välittömästi ja ehdoitta kaikki joukkonsa ja sotilaskalustonsa koko Ukrainan kansainvälisesti tunnustetulta alueelta. Pakotteita koskevaa työtä jatketaan muun muassa niiden täytäntöönpanon tehostamiseksi ja kiertämisen estämiseksi. Eurooppa-neuvosto kehottaa kaikkia maita, erityisesti ehdokasmaita, yhtymään EU:n pakotteisiin.

Venäjä on neuvoston mukaan yksin vastuussa maailmanlaajuisesta ruokaturvakriisistä, jonka se on aiheuttanut käyttämällä elintarvikkeita aseena Ukrainaa vastaan käymässään hyökkäyssodassa. Eurooppa-neuvosto tukee vahvasti pyrkimyksiä perustaa niin sanottuja solidaarisuuskaistoja, joilla helpotetaan elintarvikkeiden vientiä Ukrainasta maailmalle eri maareittien ja EU:n satamien kautta.

Eurooppa-neuvosto kävi myös ensimmäisen strategisen keskustelun ehdotuksesta perustaa Euroopan poliittinen yhteisö. Ehdotuksen tarkoituksena on tarjota poliittinen kehys halukkaille eurooppalaisille valtioille.

Toisena päivänä EU-johtajien agendalla ovat eurohuippukokous, talouskysymykset ja Euroopan tulevaisuuskonferenssi.

Lue myös: Venäjä tuhoaa Ukrainan maataloustuotantoa ja varastaa viljaa – uudet pakotteet koskevat raakaöljyä ja öljytuotteita

Kommentoi Facebookissa