KARKOTUKSET Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät tänään kokouksessaan Britanniassa maaliskuun alussa venäläistä ex-agentti Sergei Skripalia sekä hänen tytärtään vastaan tehtyä hermomyrkkyiskua.
Suomi tuomitsi kemiallisella aseella tehdyn iskun tuoreeltaan ja ilmaisi tukensa Britannialle muiden EU-maiden tavoin. Salisburyn isku on vakava uhka koko Euroopan turvallisuudelle ja Suomen mielestä on tärkeää, että asiassa ryhdytään asianmukaisiin toimiin sekä EU:n puitteissa että kahdenvälisesti. Presidentti Sauli Niinistö soitti muutama päivä sitten Venäjän presidentti Vladimir Putinille, ja keskustelussa otettiin esille myös myrkkyisku.
Eurooppa-neuvosto tuomitsi kokouksessaan 22.–23.3.2018 erittäin jyrkästi Salisburyn iskun ja oli yhtä mieltä Yhdistyneen kuningaskunnan arviosta, jonka mukaan on hyvin todennäköistä, että Venäjän federaatio on vastuussa iskusta ja että uskottavaa vaihtoehtoista selitystä ei ole.
– Iso-Britannia esitti kokouksen yhteydessä lisätodisteita, että myrkky on peräisin Venäjältä. Eurooppa-neuvoston kokouksen yhteydessä keskusteltiin siitä, mikä voisi olla EU:n yhteinen toimintalinja, sanoo pääministeri Juha Sipilä.
– Päätettyjen yhteisten toimien lisäksi kokouksen yhteydessä alkoi keskustelu myös diplomaattien karkotuksista. Puhuin paikan päällä kahdenvälisesti jo suuren osa kollegoista kanssa ja tilannekuva alkoi hahmottua, Sipilä jatkaa.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan ainakin 14 maata on päättänyt karkottaa venäläisdiplomaatteja tuen osoituksena Britannialle. Mukana ovat muun muassa Saksa, Ranska, Puola, Tsekki, Hollanti, Viro, Latvia, Liettua, Romania ja Tanska. Britannia on karkottanut yli 20 diplomaattia ja Yhdysvallat on karkottamassa peräti 60 venäläistä.
– Vähitellen alkoi vahvistua, että yli puolet EU-maista on mukana toimissa. Olen tänään keskustellut useaan otteeseen Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa. Suomi ja Ruotsi tekivät loppuun asti töitä yhdessä, jotta unioni voisi soveltaa laajempaa keinovalikoimaa ja löytäisi yhtenäisen linjan, Sipilä sanoo.
Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat, että Suomi karkottaa yhden Venäjän suurlähetystössä diplomaattistatuksella toimivan henkilön maasta. Toimi on Sipilän mukaan huolellisesti harkittu ja mitoitettu.
Ulkoministeriö ilmoittaa asiasta Venäjän suurlähettiläälle. Toimenpide suoritetaan samanaikaisesti muiden Euroopan unionin jäsenmaiden vastaavien toimien kanssa. Karkotuspäätökset kuuluvat kansalliseen päätösvaltaan, ja kukin jäsenmaa toimii oman tilannearvionsa mukaan.
Kommentoi Facebookissa