Suomi myöntää humanitaarista apua 67 miljoonaa euroa – eniten tukea kohdistetaan Syyrian kriisin torjumiseen

– Maailman humanitaarinen tilanne jatkuu tänäkin vuonna vaikeana. Kriisien ja luonnonkatastrofien keskellä oleville ihmiselle avun merkitys on ratkaiseva, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

– Kriisien ja luonnonkatastrofien keskellä oleville ihmiselle avun merkitys on ratkaiseva, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Lähi-itään suunnataan 17,3 miljoonaa ja Afrikkaan 12,5 miljoonaa euroa.

HUMANITAARINEN APU Suomi on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen päätöksellä myöntänyt yhteensä 67 miljoonaa euroa humanitaarisille avustusjärjestöille alkuvuoden varainjaossa. Apu kanavoidaan merkittävimpien YK-järjestöjen, Punaisen Ristin liikkeen sekä kuuden suomalaisen kansalaisjärjestön kautta.

– Maailman humanitaarinen tilanne jatkuu tänäkin vuonna vaikeana. Kriisien ja luonnonkatastrofien keskellä oleville ihmiselle avun merkitys on ratkaiseva. Suomi kuuluu maihin, jotka yhteistyössä ja osana kansainvälistä avustusjärjestelmää pystyvät auttamaan heitä mahdollisimman tehokkaasti ja luotettavasti, painottaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Alueellisesti humanitaarisen toiminnan keskipisteessä pysyvät Afrikka 12,5 miljoonan euron tuella ja Lähi-itä, jonne suunnataan 17,3 miljoonaa. Eniten tukea eli 12,6 miljoonaa euroa kohdistetaan Syyrian vaikean humanitaarisen kriisin torjumiseen.

Suomi osallistuu huhtikuussa pidettäviin apulupauskokouksiin, jotka koskevat Syyrian lisäksi vaikeita humanitaarisia kriisejä Jemenissä – jonne Suomen tuki on kolme miljoonaa euroa – ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, Suomen tuen ollessa 1,9 miljoonaa. Tämän lisäksi tukea suunnataan muun muassa Irakiin 1,8 miljoonaa, Somaliaan 3,1 miljoonaa ja Etelä-Sudaniin 3,5 miljoonaa euroa.

Tuen suurimmat vastaanottajat ovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, joka 15,5 miljoonaa, Maailman ruokaohjelma WFP 13 miljoonalla eurolla ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC, jonka tuki on10,7 miljoonaa euroa.

Suomalaisista järjestöistä tukea saavat Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset ry, Plan Suomi, Suomen World Vision sekä Fida International. Merkittävä osa Suomen humanitaarisesta avusta – yhteensä 34,5 miljoonaa euroa – kanavoidaan yleistuen ja kohdentamattoman hätäapurahoituksen muodossa, sillä se lisää avun nopeutta ja tehokkuutta.

Kommentoi Facebookissa